RSS
 

Incursiune în timp – despre arhitectul Octav Doicescu

13 May

Se întâmplă ca în Brăila să se nască oameni care, prin munca depusă, să lase dovezi ale trecerii lor prin lume. Uneori știuți și aplaudați intens, alteori discreți, păstrați în memoria celor care i-au cunoscut sau a specialiștilor care le apreciază efortul, fiecare își urmează drumul prin timp.Chiar dacă a petrecut foarte puțini ani în Brăila, vorbim acum (mult prea puțin decât ar fi trebuit) despre un nume, despre Octav Doicescu, care a lăsat arhitecturii române construcții-mărturii ale timpului său. Construcții care dăinuie și azi și despre care este aproape obligatoriu să știm cine le-a proiectat.

Spicuind câteva date biografice menționăm că la 9 ianuarie 1902 se naște la Brăila Octav Doicescu (tatăl său a fost constructor). În anul 1922 intră la Școala superioară de arhitectură din București, pe care o finalizează în 1928. Un an mai târziu, în 1929, devine diplomat al Școlii Superioare de Arhitectură.

Este angajat la Primăria Municipiului București. Obținând diploma de arhitect în 1930, este încadrat în Corpul arhitecților și, câțiva ani mai târziu, în 1933, este numit în Comisia de înfrumusețare a Capitalei. Inițiază în anul 1939 împreună cu arhitectul G.M. Cantacuzino, revista „Simetria” (caiete de artă și cultură).

Reprezintă România la Târgul Internațional de la New York unde expune construcția „Casa Română” în cadrul Pavilionului românesc.Obține titlul de doctor în arhitectură în anul 1971 acordat de Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” București, cu teza „Studiu pentru definirea conceptului arhitectural al Institutului Politehnic din București”.

A desfășurat și activitate didactică universitară ca profesor titular la Institutul de Arhitectură în perioada 1945-1972. A fost vicepreședinte al Uniunii Arhitecților din România în perioada 1965-1971 și în 1971 președinte al acestei organizații. În anul 1974 devine membru al Academiei Române.Și-a desfășurat activitatea, atât înainte de instaurarea regimului comunist, cât și după aceea.

Contribuția lui Octav Doicescu este marcantă și trebuie reamintită generațiilor prezente, construcțiile realizate definind spațiul arhitectural în care trăim. Dintre construcțiile proiectate de Octav Doicescu, așa cum sunt prezentate în „Enciclopedia marilor personalități” (editura Geneze, 1999), menționăm aici doar câteva:

-Vilele din cartierul Parcul Filipescu (1937)

-Cartier de locuințe pentru salariații Uzinelor Comunale București de pe lângă lacul Herăstrău (1937-1938)

– Vile de vacanță și cluburi nautice de la Snagov (1936-1945) și cele de la Herăstrău (1946) și Băneasa (1947)

– Cartierul Băneasa din București (1956-1960)

– Teatrul de operă și Balet din București (inaugurat în 1954)

– Centrala telefonică de pe bulevardul Banu Manta (1940-1941)

– Institutul Politehnic din București (a condus colectivul de arhitecți (1963-1972)

– Construcții industriale precum clădirile-ateliere de montaj ale Uzinelor IAR din Brașov (o parte a acestora)-1937-1938, Fabrica de cauciuc Banloc de la Florești – Prahova (1938), complexul Uzinelor metalurgice de la Colibași – Pitești și multe altele.

Pentru a vă face o imagine completă asupra muncii arhitectului vă invităm să parcurgeți lista completă a lucrărilor lui Octav Doicescu, care poate fi consultată pe blogul Octav Doicescu disponibil la adresa: http://octavdoicescu.blogspot.com/2013/01/httppdf.html.

Încetează din viață la 10 mai 1981, anul acesta împlinindu-se 40 de ani de la trecerea în neființă. În amintirea sa, o stradă din Brăila din cartierul Progresul îi poartă numele.

Puteți urmări scurte mărturii ale arhitectului, incluse într-un materialul video realizat de o echipă a Televiziunii Române: https://www.youtube.com/watch?v=WESAdoTZh6I

Pentru realizarea acestui material au fost consultate: „Enciclopedia marilor personalități din istoria, știința și cultura românească de-a lungul timpului”, vol. I, Editura Geneze, București, 1999

Blogul Arh. Octav Doicescu, accesibil la http://octavdoicescu.blogspot.com/2013/01/httppdf.html.

Rubrică întocmită de Elisaveta Drăghici, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply