RSS
 

Inedit: “Rapsodie” la Biblioteca Județeană – Află de aici povestea “Picturii cu ațe”

10 Sep

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila este gazda unui eveniment deosebit organizat în cadrul Festivalului Poeților din Balcani. În perioada 10 – 30 septembrie, în holul principal cine intră va putea admira lucrarea “Rapsodie”, o noutate pentru Brăila.

Ce poți face cu mii de metri de ață colorată? La această întrebare au încercat să răspundă doi brăileni, soț și soție. Fotografii Iuliana și Liviu Dediu au dorit să realizeze o lucrare aparte și au venit la bibliotecă cu o idee de excepție. Managerul instituției publice, Dragoș Neagu, a fost extrem de receptiv și le-a pus la dispoziție un spațiu generos, holul central al Bibliotecii Județene.

SONY DSC

După patru zile de muncă intensă ce doi au putut să răsufle ușurați. Prima lor lucrare la scară mare a fost gata. Povestea picturii cu ațe este simplă și complexă în același timp. Pornind de la ață industrială colorată, iubitorii acestei arte au reușit să realizeze “Rapsodia”. Cu albastru, mov, roșu și galben, folosind în total aproximativ 5.000 de metri de ață și peste 60 de cârlige.

Cum se realizează o lucrare de tip FirArt? Ei bine, printr-o rețea de fire trase peste cuie înfipte pe un suport rigid. Firele de ață colorată sunt dispuse în mai multe straturi astfel încât se obțin imagini tridimensionale impresionante.

SONY DSC

Participanții la Festivalului Poeților din Balcani aflat la ediția a IX –a România – Croația care se va desfășura în perioada 18 – 19 septembrie, dar și utilizatorii care vor trece pragul Bibliotecii Județeane “Panait Istrati” Brăila în aceste zile trebuie să-și ridice privirea spre tavan pentru a putea admira această lucrare de mari dimensiuni și câteva tablouri FirArt mai mici.

Inițiatorii proiectului, Iuliana și Liviu Dediu au recunoscut că nu a fost deloc ușor să realizeze această lucrare, dar cu răbdare și pasiune au reușit să facă dintr-un ghem de ațe ceva spectaculos.

“Ador culorile. Aici sunt culori și forme variate. Este pentru prima dată când ne propunem și realizăm un astfel de proiect, atât de mare. Pentru noi este ca și când am picta cu fire de ață. Este foarte frumos, mai ales pentru că îmi place pictura. Eu urăsc monotonia. Îmi place varietatea și aici lucrurile sunt diferite”, a spus Iuliana Dediu.

SONY DSC

Tehnica folosită de Iuliana și Liviu Dediu este relativ nouă pentru Brăila. În străinătate metoda este perfectată, iar lucrările realizate în cele mai mari biblioteci, muzee și institute publice sunt spectaculoase.

SONY DSC

„Tehnica duce banala ață la un nou nivel. Astfel, ceea ce nu reușim să facem cu acuarele facem cu ațe colorate”, a mai spus Iuliana Dediu.

Teodora Soare

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply