RSS
 

Întâlnire cu îndrăgitul actor Ion Dichiseanu la Brăila

21 Mar

Vineri, 24 martie, la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila – Sala de lectură (P-ța Poligon nr. 4), va avea loc o întâlnire cu celebrul și îndrăgitul actor Ion Dichiseanu, cu prilejul lansării volumelor “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel” și “Adevărul, mai frumos decât legenda”, ambele apărute la Editura Polirom.

Invitat: Viorel Coman

Moderator: Claudiu Brăileanu

Un eveniment organizat de Editura Polirom, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila și Consiliul Județean Brăila.

“Adevărul, mai frumos decât legenda”

După mai bine de patru decenii petrecute pe scena teatrului şi pe platourile de filmare, Ion Dichiseanu îşi spune povestea vieţii. După copilăria petrecută la Adjud alături de cei opt fraţi, urmează anii grei de război, când familia ajunge într-un lagăr din Austria. La întoarcerea în ţară, Ion se înscrie, la sugestia tatălui său, la Politehnică, dar îşi dă repede seama că adevărata lui vocaţie este actoria şi dă examen la IATC. Aşa începe o carieră care îi va aduce celebritatea. Ion Dichiseanu ne delectează cu anecdote de pe platourile de filmare la “Bătălia pentru Roma”, “Dincolo de barieră”, “Toate pînzele sus!”, din călătoriile sale prin lume şi de la întâlnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress.

“Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”

La jumătatea anilor ’60, Ion Dichiseanu o cunoaşte la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actriţă şi cîntăreaţă celebră în acea vreme, şi se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. După puţin timp, când Sara ajunge la Bucureşti pentru a susţine o serie de concerte, vrea să-l întâlnească. Aşa începe povestea lor de iubire.
Ea rămâne o perioadă în România şi îl însoţeşte peste tot, în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, la teatru sau la filmări, dar şi în excursii prin ţară. Când primeşte propunerea de a juca într-un nou film, Sara pleacă în Spania şi cere ca rolul principal masculin să-i fie dat lui Dichiseanu. Cum însă discuţiile actorului cu autorităţile române se prelungesc, cei doi nu se mai văd timp de opt ani…

Ion Dichiseanu (n. 1933), bine-cunoscut actor de teatru şi cinema, a făcut roluri memorabile pe scena Teatrului Nottara şi a jucat în filme celebre, printre care “Titanic vals”, “Toate pînzele sus”, “Pentru patrie”, “Revanşa”, “Clipa” (Premiul ACIN, 1979), “Burebista”, “Misterele Bucureştilor”, “Supravieţuitorul”. A mai publicat volumul de versuri “Frumoasa spaniolă”, frumoasa suedeză (1995). De acelaşi autor la Editura Polirom: “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel” (2016).

Vă așteptăm! Intrarea liberă.

 
 

Leave a Reply