RSS
 

Întâlnire profesională la Brăila

11 May

Întâlnirea profesională privind „Rolul bibliotecii în conștientizarea și diminuarea efectelor dezinformării online – strategii, metode și instrumente de asistare a utilizatorilor” a avut loc vineri, 6 mai, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.

Lector universitar doctor Robert Coravu de la Facultatea de Litere a Universității București, autor al lucrării „Evaluarea informațiilor în mediul online – Nu crede și cercetează” apărută anul acesta la Editura Universității din București a prezentat contextul informațional și proliferarea informațiilor incorecte în mediul online.

A fost subliniat rolul bibliotecilor în alfabetizarea media și informațională a publicului, prin prezența în mediul online (site-uri, bloguri, podcasturi și conturi pe platformele media sociale) prin învățarea publicului să discearnă variatele informații primite în fluxul zilnic și să avertizeze cu privire la sursele de informare online care vehiculează informații incorecte.

Devine astfel esențial rolul bibliotecii de a furniza documente și informații pe toate tipurile de suporturi având în vedere modificarea comportamentelor utilizatorilor de informații prin conectarea cvasipermanentă la fluxuri de informații online și platforme media sociale. Bibliotecarul trebuie să conștientizeze responsabilitatea pe care o are ca profesionist în domeniul informării și documentării precum și impactul comportamentului său asupra persoanelor din aria sa de influență, prestigiului său profesional și imaginii instituției în care lucrează.

Informațiile trebuie redistribuite numai după evaluarea lor cu atenție, iar sursele de informare online de calitate trebuie semnalate și promovate ca și resursele tradiționale ale bibliotecii ca o alternativă la informarea online. Au fost alături de noi, în Spațiul Multicultural „Dunărea” al Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, colegii de la Bibliotecile din Galați, Buzău, Vrancea și Ialomița cărora le mulțumim pe această cale.

Mulțumiri, în primul rând, domnului lector universitar doctor Robert Coravu pentru fascinanta prezentare.

Leonard Neculae, redactor

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply