RSS
 

IPA Online în bibliotecile publice brailene

28 Feb

În urma acordului de colaborare cu Agentia pentru Plati si Interventii în Agricultura si IREX România, pe 28 februarie 2012, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila s-a realizat instruirea bibliotecarilor din bibliotecile publice locale pentru îndrumarea cât mai eficienta a fermierilor în utilizarea programului IPA Online de accesarea subventiilor din agricultura.

As preciza faptul ca aceasta instruire a fost pregatita cu saptamâni înainte, am centralizat IP-urile retelelor din judet, pentru a fi declarate pe serverul APIA, am listat materiale informative despre colaborarea APIA – biblioteci, astfel încât bibliotecarii sa primeasca asa cum se cuvine noile informatii.

Au participat 33 de bibliotecari locali, iar instruirea a fost realizata de domnul ing. Ovidiu Sofrone, consilier superior APIA. Am mai avut alaturi de noi pe domnul Neculai Zotoi, directorul Oficiului Judetean al Camerei Agricole Braila si doamna Violeta Eftimie, bibliotecar cu functie metodica din Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila.

D-nul Ovidiu Sofrone a prezentat modul în care se poate accesa aplicatia IPA Online, care sunt etapele de urmat, ce trebuie sa cunoasca fermierul interesat si, mai ales, care ar fi atributiile si competentele unui bibliotecar în acest context.

Prezentarea a fost clara, s-au punctat aspectele pe care trebuie sa le cunoasca bibliotecarul si ce trebuie sa evite sa faca, stiind ca resposabilitatea celui care completeaza este mare, prin urmare, implicarea bibliotecarului se limiteaza doar la a oferi asistenta si nu la a completa în mod efectiv cererea.

Bibliotecarul trebuie sa promoveze faptul ca biblioteca poate economisi timpul fermierilor în ceea ce priveste completarea acestor cereri, folosind calculatoarele din dotare, poate informa asupra documentelor pe care acestia este bine sa le aiba la ei si poate îndruma cetatenii catre agentiile APIA spre verificarea si finalizarea cererii de subventie.

Initial, prezentarea a creat putina îngrijorare în rândul colegilor bibliotecari, mai ales dupa ce s-a aratat cum se face o delimitare de parcela, prin urmare, acestia au avut multe întrebari de pus si nelamuriri. Însa, s-a subliniat foarte mult faptul ca bibliotecarii nu trebuie sa completeze aceste date, ca, sub nicio forma, nu trebuie sa se substituie nici lucratorilor APIA si nici fermierilor. Consider ca este normal sa cunoasca cum functioneaza aplicatia respectiva, însa operarea revine în totalitate aplicantului.

Scopul principal ale acestei initiative este atragerea prin diverse servicii a membrilor comunitatii si consolidarea rolului unei biblioteci publice într-o localitate.

De mare folos mi-au fost informatiile primite prin intermediul IREX despre întrebarile ridicate de bibliotecari din localitati din alte judete. Mi-am dat seama ca si bibliotecarilor braileni le stateau pe buze aceleasi „dileme”, de aceea mi-a fost mult mai usor sa le dau un raspuns, sper eu, potrivit.

D-nul Sofrone raspunzand intrebarilor bibliotecarilor

De asemenea, au fost foarte utile interventiile colegilor bibliotecari care, înca de anul trecut, au pus la dispozitia comunitatii calculatoarele pentru înregistrarea cererilor de subventii APIA. Orice experienta este folositoare.

Consider ca promovarea, informarea si chiar aprofundarea colaborarii dintre bibliotecile publice brailene si APIA a fost realizata datorita sprijinului pe care l-am primit de la IREX si reprezentantul APIA, cu care am avut o colaborare deosebit de cordiala, dânsul întelegând corect dorinta noastra, a bibliotecilor, de a ne implica în ajutorul fermierilor braileni. Mai mult decât atât, ne-a asigurat de disponibilitatea dumnealui si pe viitor în depasirea dificultatilor ivite pe parcurs, lucru pentru care îi multumim.

Sunt convinsa ca lucrurile, în realitate, nu vor fi simple, nu toate primariile vor fi receptive la a folosi echipamentele bibliotecii, nu toti bibliotecarii vor întelege ca totul este în avantajul lor propriu, însa la fel de convinsa sunt ca vor exista primari si bibliotecari care vor sustine ideea si care vor avea în final rezultate deosebite.

Nu ne mai ramâne decât sa asteptam efectele acestui parteneriat, prin marturiile colegilor nostri, prin aprecierile specialistilor APIA, iar rezultatul sa fie recunoasterea meritelor bibliotecilor si bibliotecarilor care le deservesc.

Corina Ciuraru

Coordonator Biblionet pentru judetul Braila

 
 

Tags: , ,

Leave a Reply