RSS
 

JAMES JOYCE, alchimistul cuvintelor

03 Feb

Capul meu e plin de pietriș și gunoi și chibrituri rupte și bucăți de sticlă culese din te miri unde.

Marele scriitor irlandez, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 140 de ani (2 februarie 1882 – 13 ianuarie 1941), este unul dintre cei mai adulați, dar și unul dintre cei mai controversați autori ai secolului al XX-lea.

Opera lui Joyce gravitează în jurul a două teme ce revin obsesiv: artistul și orașul. Acestea se regăsesc în principalele lui scrieri: „Ulise”, „Oamenii din Dublin”, „Veghea lui Finnegan”, „Portret al artistului în tinerețe”, „Exilați”.

James Joyce s-a născut la aproape treizeci de ani de la Marea Foamete Irlandeză, în care aproape un sfert din populația țării a dispărut, tarele acestui eveniment modificând iremediabil social, cultural și politic traseul ulterior al țării și al locuitorilor ei.

Crescut și educat în școli catolice cu program riguros, Joyce, care avea o inteligență peste medie, se desprinde de drumul religios îndreptându-se spre studiul limbilor străine și al creației literare, ajungând unul dintre cei mai de seama reprezentanți ai modernismului.

Arogant și genial, talentat dar sărac Joyce se joacă în textele sale cu mitologia și religia, folosind un melanj al tehnicilor literare existente în epocă, încercând să submineze și să reinventeze în mod sistematic lexicul și sintaxa limbii engleze, inovând sau renunțând complet la orice regula.

Unele dintre romanele lui au fost considerate intraductibile, foarte greu de digerat sau chiar interzise, cum a fost cazul romanului „Ulise”, etichetat ca obscen în Regatul Unit și nu numai. „Ulise” este cel mai important roman al lui Joyce și este considerat astăzi unul din cele mai apreciate romane din literatura engleză modernă. Având o lungime de 267 000 de cuvinte (între 600 și 1000 de pagini, în funcție de ediție și traducere) și un vocabular foarte bogat, cu peste 30 000 de termeni distincți, cartea constituie o adevărată enciclopedie a tehnicilor literare, construită în jurul unui mit clasic, epopeea Odiseea de Homer, cu întreaga acțiune petrecându-se într-o singură zi.

„Consider această carte cea mai importantă expresie pe care a găsit-o epoca prezentă; este o carte căreia îi suntem cu toții îndatorați și de care nimeni nu poate scăpa.” T. S. Eliot, „Ulise, ordine și mit”, 1923

Leonard Neculae, redactor

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply