RSS
 

Lada de zestre – tradiții și obiceiuri în luna lui Martie

03 Mar

Joi, 2 martie 2017, la Colegiul Economic „Ion Ghica” Brăila, s-a desfășurat atelierul „Lada de zestre – tradiții și obiceiuri în luna lui Martie” organizat cu prilejul sărbătorii de Mărțișor.

Atelierul a avut ca scop principal păstrarea și revitalizarea tradițiilor și obiceiurilor populare românești și a fost organizat de către Corina Ciuraru, șef serviciu în cadrul Bibliotecii, Maria- Valentina Sava, bibliotecar și coordonatorul activități – prof. Pompilia Maraloiu.

Cei 22 de adolescenți prezenți, elevi ai claselor a IX-a E, a XI-a B și a XI-a D din cadrul colegiului, au confecționat mărțișoare cusute pe etamină după modele de cusături vechi românești. Mărțișoarele realizate au fost mărturii ale îndemânării și priceperii tinerilor, întrucât mulți dintre ei au cusut pentru întâia oară. Totodată, atelierul a arătat că adolescenții brăileni sunt interesați de cunoașterea simbolurilor și semnelor populare românești: brăduțul, hora de fete, cocoșul, sfădeala, spicul, coarnele berbecului, ocolul, vârtelnița și altele.

Atelierul “Lada de zestre” a fost orientat către aspectele practice ale realizării unui Mărțișor, dar a îmbinat într-o manieră armonioasă și elemente din alte sfere ale cunoașterii. S-a discutat despre simbolistica motivelor populare, despre semnificația cromaticii Mărțișorului, iar pe parcursul atelierul elevii au lecturat legendele Mărțișorului și a Babei Dochia.

Gazde bune ne-au fost: d-na Doinița Zafiu, directorul Colegiului „Ion Ghica”,  Narcisa Leciu- director adjunct, Cătălin Istrate- responsabil activități educative și prof. Doinița Cazan. Expoziția atelierului a fost organizată în cadrul Bibliotecii, în holul de intrare și este deschisă publicului întreaga lună a lui Mărțișor.

 

Maria-Valentina Sava,

bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply