RSS
 

Lansare de carte – „Jurnalul sinuciderii”

21 Nov

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a găzduit, vineri, 18 noiembrie 2016, de la ora 17.00, lansarea volumului „Jurnalul sinuciderii” de Ilarie Voronca. Invitați să prezinte cartea au fost Vladimir Pană, Petre Răileanu și Viorel Coman.

afis-ilarie-voronca-braila

Născut în 1903 la Brăila, poetul avangardist evreu de origine română, Ilarie Voronca, se numără printre scriitorii români care au reuşit să se afirme în lumea literară occidentală şi în limba franceză. Autorul ocupă un loc important în cadrul mişcării de avangardă, fiind în acelaşi timp un poet al modernităţii și al iubirii. Ilarie Voronca este promotorul unui curent poetic nou apropiat de dadaism, care şi-a păstrat originalitatea până astăzi: pictopoezia (un nou limbaj poetic, apropiat de pictura modernă). Producţia lirică a lui Ilarie Voronca în limba română cuprinde zece volume de poezii. Poetul se mută în Franţa în 1933, iar după această dată, creaţia sa aparţine spaţiului literar de adopţie. Se sinucide în 1946 la Paris, în timp ce lucra la volumul  “Manual al perfectei fericiri”.

dscn6151

“Cu o întârziere de câteva decenii acest Jurnal, un text totodată minunat şi cutremurător, este adus în faţa cititorilor. În alcătuirea volumului intră şi un grupaj de revelatoare scrisori ale lui Ilarie Voronca destinate logodnicei şi apoi soţiei sale Colomba, precum şi o serie de inedite fotografii din albumul de familie”. (Vladimir PANĂ)

 
 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply