RSS
 

Luceafărul poeziei românești – expoziție documentară

14 Jan

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, aceasta fiind și ziua naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Ziua Culturii Naționale ne reamintește cine suntem. Prin opera sa, Eminescu ne susține titanic ca un reper absolut în marele vacarm inerent al prezentului. De aceea, în vremuri de restriște mondială, națională, familială și personală, avem nevoie mai mult ca oricând să ne sprijinim pe noi înșine și pe cei din jur, solidar, indiferent de vârstă, venit sau statut social.

Mihai Eminescu (Mihail Eminovici) s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost considerat de lectorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX.

Eminescu a publicat primul său poem la vârsta de doar 16 ani, iar la 19 ani a început să studieze la Viena. A fost activ în societatea politico-literară “Junimea”, și a lucrat ca redactor la ziarul oficial al Partidului Conservator, “Timpul”. În ședința din 25 ianuarie 1902, manuscrisele poetului (aproximativ 14 000 file) au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu. Astfel, Eminescu a fost ales post-mortem la 28 octombrie 1948, membru al Academiei Române.

Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la București. Acesta a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.

„În mijloc de codru-ajunse

Lângă teiul nalt și vechi,

Unde-izvorul cel în vrajă

Sună dulce în urechi.”

(„Făt-Frumos din tei”, Mihai Eminescu)

Surse: https://www.edu.ro, https://www.twinkl.ro

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila marchează acest eveniment prin organizarea unei expoziții documentare intitulată “Luceafărul poeziei românești” în perioada 14 – 27 ianuarie 2022 în cadrul Secției Împrumut pentru Adulți.

Expoziția este organizată de Doina Lalu, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply