RSS
 

Mărturii despre Holocaust

28 Jan

Ziua de 27 ianuarie este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului și a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 de la 1 noiembrie 2005. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Holocaustul a fost un punct de cotitură în istorie, care a determinat lumea să spună “niciodată” şi, potrivit ONU, semnificaţia rezoluţiei A/RES/60/7 are în acest sens rolul de a solicita amintirea crimelor din trecut, cu scopul de a le preveni în viitor.

Rezoluţia îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaţionale prin care amintirea acestei tragedii să fie transmisă generaţiilor viitoare pentru a preveni apariţia genocidului. Solicită, totodată, secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite să stabilească un program de informare cu tema “Holocaustul şi Organizaţia Naţiunilor Unite”, precum şi să instituie măsuri pentru mobilizarea societăţii civile privind aducerea-aminte şi educaţia despre Holocaust, pentru a ajuta la prevenirea posibilelor acte de genocid.

Biblioteca Județeană Brăila marchează această zi prin organizarea unei expoziții foto-documentare intitulată “Mărturii despre Holocaust”. Expoziția este realizată de bibliotecara Doina Lalu și poate fi vizitată la parterul Secției Împrumut pentru Adulți în perioada 27 ianuarie – 4 febuarie 2020.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply