RSS
 

Memorialul “Maria Albuleț” la Biblioteca Județeană

11 Sep

 

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila găzduiește zilele acestea Memorialul “Maria Albuleţ ajuns la a VIII-a ediţie, care se desfăşoară în perioada 10 – 16 septembrie, în organizarea Primăriei Municipiului Brăila şi a Federaţiei Române de Şah.

DSCN2957

În holul Sălii de lectură, de la etajul I al Bibliotecii publice, a fost organizată cu această ocazie o expoziție intitulată “Șahul – Artă sau sport?” care cuprinde documente din colecțiile sălii. Expoziția va fi deschisă până pe 3 octombrie 2015.

DSCN2960

Festivitatea de deschidere a Memorialului “Maria Albuleț” avut loc la Casa memorială “Petre Ștefănescu Goangă”, joi, 10 septembrie. Turneul internațional feminin Memorialul “Maria Albuleț” se desfășoară la Biblioteca publică, la Sala de Lectură. Prima rundă s-a desfășurat imediat după deschiderea oficială, iar festivitatea de închidere și premierea vor avea loc miercuri, 16 septembrie.

DSCN2959

Anul acesta la turneu participă marea maestră internaţională Marina Makropoulou (Grecia), fiica vicecampioanei olimpice din 1957 comemorată prin acest concurs, căreia i se alătură marile maestre Luminiţa Cosma şi Mihaela Sandu (România), Adriana Nikolova (Bulgaria), Svetlana Petrenko (Republica Moldova), maestra internaţională Mila Zarkovic (Serbia), maestrele FIDE Lena Milodinovic (Serbia), Gîtu Paula (Republica Moldova), Olena Martynkova (Ucraina), Simoneta Ivanova (Bulgaria) şi Andreea Cosman (Romania). Restul participantelor sunt junioare din România, campioane sau vicecampioane la grupele lor de vârstă, care au astfel posibilitatea de a întâlni jucătoare titrate și de a obține norme de maestre sau de a câștiga puncte în clasamentul FIDE (Federaţia Internaţionala de Şah). Director al turneului este maestrul şi arbitrul FIDE Nicolae Doroftei, iar arbitrajul va fi asigurat de către arbitrul international Dinu-Ioan Nicula, secondat de arbitrul FIDE Lucian Gîlea.

DSCN2962

Maestrul şi arbitrul FIDE Nicolae Doroftei spune că anul acesta Federația a făcut eforturi pentru a asigura o bună desfășurare a turneului în condițiile în care sunt 26 de participanți, de vârste diferite, iar premiile puse în joc nu sunt deloc de neglijat. “Unele jucătoare au mai multă experiență decât altele. Faptul că unele dintre ele joacă cu șahiste mai bune le motivează. Partidele sunt analizate apoi cu antrenorii lor. Multe dintre participante sunt junioare din România, campioane sau vicecampioane la grupele lor de vârstă”, a declarat Nicolae Doroftei.

DSCN2975

Maria Albuleț a fost prima jucătoare din România care a obținut titlul de maestră internațională în 1957, după participarea la Olimpiada de la Emmen unde România a obținut medalia de argint. Alături de Margareta Teodorescu a deschis seria marilor performanțe ale șahului feminin românesc, continuate apoi de Alexandra Nicolau, Elisabeta Polihroniade, Margareta Juncu (ex. Mureșan), Margareta Perevoznic, Gertrude Baumstark, Rodica Reicher, Dana Nuțu, Corina Peptan etc.

DSC07238

Fiica acesteia, Marina Pogorevici-Makropoulos (soția vice-președintelui FIDE) a fost prima mare maestră internațională a șahului românesc.

DSC07244

Multiplă campioană națională la șahul practic, Maria Albuleț a făcut parte și din echipa României care a ocupat locul 6 în prima Olimpiadă feminină de șah prin corespondență (1974 – 1979), implicându-se de asemenea activ în dezvoltarea șahului românesc de-a lungul a zeci de ani.

Teodora Soare

 
 

Tags: , , , ,

Leave a Reply