RSS
 

Mister și crime marca Agatha Christie – De la Hercule Poirot la Miss Marple

27 Apr

Un detectiv care se ocupă de identificarea unui criminal într-un mediu social al clasei de mijloc sau al celei bogate englezești, interogând rând pe rând suspecții, analizând meticulos locul crimei, emițând teorii bazate pe logică și atentă observație, totul pentru ca la final cititorul să poată ajunge la aceleași concluzii pe care personajul principal le va emite în fața criminalului. Acesta este universul misterios al crimelor imaginate de inegalabila Agatha Christie.

Autoarea seriilor dedicate lui Hercule Poirot și Miss Marple, Agatha Christie (Agatha Mary Clarissa Miller) s-a născut în Marea Britanie. „Regina Crimei” este considerată autorul individual tradus în cele mai multe limbi. A publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru traduse în peste 70 de limbi.

Primul roman al autoarei, „Misterioasa Afacere de la Styles” a apărut în anul 1920, avându-l ca personaj principal pe detectivul Hercule Poirot, care apare în alte 33 de romane și 54 de povestiri scurte ale Agathei Christie.

Al doilea erou de serie, Miss Marple apare în 1930 în romanul „Crimă la vicariat”.

Cele două personaje puternice au însă serii individuale, scriitoarea declarând că Hercule Poirot și Miss Marple nu s-ar fi putut înțelege reciproc, motiv pentru care nu a existat nicio operă în care acestea să se întâlnească.

Volumele scrise de Agatha Christie, în limba română, engleză și franceză, disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila se regăsesc în catalogul electronic – https://toread.bjbraila.ro/opac și vor putea fi împrumutate când biblioteca își va relua activitatea cu publicul.

Teodora Soare

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply