RSS
 

Molière și comedia de moravuri

17 Feb

Molière și comedia de moravuri – expoziție documentară cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la moartea dramaturgului francez Molière (Jean-Baptiste Poquelin) (15 ian. 1622 – 17 feb.1673)

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila marchează acest eveniment prin organizarea expoziției “Molière și comedia de moravuri”, ce conține documente aflate în colecțiile sale și care sunt disponibile pentru împrumut.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière, dramaturg, director, actor, unul dintre maeștrii satirei comice, un nume cu rezonanţă universală, dramaturgul francez cel mai cunoscut în străinătate și organizator al asociației teatrale „L’Illustre Théâtre” devenită din 1665 trupa lui Ludovic al XIV-lea, a desfășurat o vastă activitate teatrală.

În opera sa dramatică în versuri și proză, a abordat modalități diferite ale comediei, sub forme amestecate, epuizând întreaga gamă a mijloacelor comicului. În 1659 a avut loc premiera piesei “Prețioasele ridicole”, piesă ce satirizează pretențiile a două fete de la țară.

De atunci, în fiecare an era produsă câte o comedie de Molière.Cât timp a stat la Paris, Molière a scris peste 30 de piese. Operele cele mai cunoscute fiind: “Zăpăcitul”, “Școala femeilor”, “Școala bărbaților”, “Mizantropul”, “Avarul”, “Doctor fără voie”, “Femeile savant”, “Bolnavul închipuit”, etc. Piesele sale au încălcat multe reguli şi interdicţii, autorul mizând pe complicitatea spectatorilor care nu vor fi rezistat ispitei de a intra în joc şi de a râde împreună de paradoxala alcătuire a naturii noastre umane.

“Avarul” se numără printre piesele cele mai reprezentate, cu peste 2000 de spectacole realizate începând cu anul 1680. În plus, ea va cunoaște numeroase interpretări cinematografice, una dintre acestea fiind cea a celebrului actor francez de comedie Louis de Funes, în 1980.

În anul 1673 are loc unul dintre cele mai faimoase momente din viața lui Molière, ultimul din întreaga sa existenţă, în care, în timp ce juca “Bolnavul închipuit”, s-a prăbușit pe scenă.

A murit la câteva ore distanţă, în casa sa. Era în ziua de 17 februarie 1673, iar Molière abia împlinise 51 de ani. Mai multe cuvinte sau fraze folosite în operele lui Molière sunt folosite și acum în limba franceză. Cândva, franceza – “limba lui Molière!” – era în Europa și în lume, limba culturii clasice, a diplomației și a eleganței în scris.

Molière a fost cel mai faimos ambasador al francofoniei și cel mai tradus și jucat autor francez – cu mult peste poeții tragici cu care a împărțit aplauzele publicului în marele secol al clasicismului. Cea mai mare invenție a lui a fost stabilirea unei complicități cu publicul, a unei legături bazate pe inducerea unui sentiment de superioritate a spectatorului în raport cu lipsa de bun-simț a personajelor ridiculizate.

Expoziție realizată de Florentina Petcu, bibliotecar.

Sursa: internet

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply