RSS
 

Monografia Liceului cu Program Sportiv Brăila

18 May

La 1 septembrie 1977 și-a deschis cursurile Școala Generală nr. 30 Brăila cu profil sportiv. La început nu a funcționat într-un local propriu, fiind găzduită de alte unități de învățământ: Școala Generală nr. 23 și Liceul Pedagogic.

Sediul propriu a fost inaugurat la 10 ianuarie 1978 la începutul trimestrului al II-lea al anului școlar 1977-1978.Adevăratul ctitor al Școlii cu profil din Brăila este Heitz Felix, sas din Sibiu, fost campion de înot, care a coordonat întreaga activitate. Școala Generală nr. 30 a avut inițial profilul de înot și atletism.

La 1 septembrie 1991 a luat ființă Liceul de Educație Fizică și Sport Brăila, care funcționează cu clasele I-XII.Din anul școlar 1992-1993 liceul capătă denumirea actuală Liceul cu Program Sportiv. Pe lângă cele două secții sportive existente s-au pus bazele unor secții noi: handbal fete și băieți, volei fete și lupte băieți.

Ctitorul Liceului cu Program Sportiv Brăila poate fi considerat profesorul Nicolae Cimpoae, împreună cu alți profesori de la Școala Generală nr. 30 și Clubul Școlar Sportiv Brăila: Vasile Puiu, Petre Buzea etc.L.P.S. Brăila a fost reprezentat la 8 ediții ale Jocurilor Olimpice de către 11 sportivi: Diana Mocanu, Camelia Potec, Anișoara Cușmir, Beatrice Coadă, Daniela Costian, Ionuț Pungă, Cătălina Cășaru, Valentin Preda, Marian Satnoianu, Adelina Gavrilă, Anamaria Ioniță și Gabriela Perianu.

Liceul cu Program Sportiv Brăila s-a remarcat mereu în peisajul școlar local. Fiind o școală vocațională, de la înființare și până în prezent, a fost o pepinieră de talente în toate sporturile. L.P.S. Brăila poate fi considerată o Școală a Campionilor, iar tradiția performanțelor deosebite continuă și în prezent.

Sursă: „Monografia Liceului cu Program Sportiv Brăila 1977-2017”, prof. Petre Buzea, prof. Vasile Puiu, prof. Octavian Osanu (coordonator), prof. Radu Grigore – Brăila

Rubrică: Damian Carmen, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply