RSS
 

Monografia Școlii Populare de Arte ”Vespasian Lungu”

22 Mar

Din ianuarie 1951 s-a hotărât înființarea Școlii Populare de Artă care va funcționa pe lângă Sfatul Popular ol orașului Brăila. Aceasta avea următoarele secțiuni: Secția muzică, Secția de artă dramatică, Secția de coregrafie și Secția pictură.

Deschiderea școlii a avut loc la data de 1 Mai 1951 cu sediul pe Bd. Cuza nr. 95, actualmente Palatul Copiilor. Aici și-a desfășurat activitatea până la 19 septembrie 1955 când a fost predată Casei Pionierilor. S-a mutat în Palatul Culturii, la etajul al II-lea (astăzi clădirea Teatrului ”Maria Filotti”), în locul Sfatului Popular, unde va funcționa până în anul 1977.

În urma cutremurului din 4 martie 1977 și a dezafectării Palatului Culturii, sediul Școlii s-a mutat pe str. Danubiului nr. 12, în localul Clubului Navrom, unde a funcționat până în 1985.La 15 septembrie 1986, Școala s-a redeschis în localul renovat din Piața Lenin / Traian nr. 1 (unde a funcționat până în 1990), noul sediu fiind unul dintre cele mai frumoase din întreg sistemul de învățământ artistic din țară.

La 1 septembrie 1987, profesorul de arte plastice Vespasian Lungu, fost absolvent al Școlii Populare de Artă din Brăila, s-a pensionat după 20 de ani de activitate rodnică. Din 20 ianuarie 1990, Școala va funcționa în sediul fostului cabinet județean, str. Rubinelor nr. 16 (unde va funcționa până în 1992, când localul va fi cedat Universității ”Constantin Brâncoveanu”).

Școala de Arte Brăila, în colaborare cu Centrul pentru Conservarea și Valorificarea Tradiției și Creației Populare, cu sprijinul Inspectoratului pentru Cultură, organizează ”Concursul de artă plastică Vespasian Lungu”. Odată cu inițierea concursului, s-a făcut și propunerea de a se atribui școlii numele de Vespasian Lungu.

În martie 2006 Școala Populară de Arte și Meserii ”Vespasian Lungu” se mută în imobilul din str. Mărășești nr. 1, devenind astfel cel mai modern sediu din țară.Mulți dintre absolvenții școlii au devenit artiști profesioniști de talie națională și internațională, dintre care amintim: artiștii lirici Ionel Voineag, Nicoleta Alexe Chirilă, Mariana Mihai Zoeter, Elena Dumitrescu Nentwig ș. a.

Prezența școlii în viața urbei și bogata activitate cu publicul atrag noii aspiranți la însușirea tainelor diferitelor arte care bat an de an la porțile școlii.

Sursă: Școala Populară de Arte ”Vespasian Lungu”: 60 de ani de la înființare : monografie, Ioan Munteanu, Brăila, Proilavia, 2011

Rubrică: Damian Carmen, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply