RSS
 

MOZART ȘI TINERII – satisfacția succesului

11 May

Elevii clasei a X-a F de la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” Brăila, împreună cu doamna profesor Curcă Mirela, s-au întâlnit miercuri, 4 mai, cu Mozart, prin intermediul filmului ”Amadeus”, activitate prilejuită de sărbătorirea Zilei Tineretului. Pentru această întâlnire, a fost aleasă o temă muzicală, ce ține de cultura generală, aceasta fiind în concordanță cu locul desfășurării activității.

Poate vă întrebaţi de ce Mozart? Pentru că am vrut să ne raportăm la un model trainic, imbatabil. De multe ori spunem: “tinerii de azi nu mai au repere, nu mai au modele”. Dacă cele de azi sunt mai rare şi mai fragile, atunci să privim la cele care au dăinuit. Iată că au trecut 266 de ani de la naşterea lui Mozart şi noi încă mai vorbim despre el, încă îi ascultăm muzica, încă ne mai dorim să prindem un bilet la o operă de-a sa, care încă mai este un reper cultural în viaţa noastră. Mozart s-a dovedit un model de tenacitate, perseverenţă şi dăruire, fără de care, cu tot talentul său, nu ar fi ajuns unde a ajuns.

În sprijinul acestei idei am optat pentru vizionarea filmului AMADEUS, un film remarcabil, biografic, care urmăreşte parcursul succesului lui Mozart, fiind catalogat ca unul dintre cele mai bune filme, dovadă fiind şi numeroasele premii cu care a fost răsplătit. Numai Oscar-urile sunt 8: pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun regizor, cel mai bine adaptat scenariu, cea mai bună scenografie, cel mai bun machiaj, cele mai bune costume şi cel mai bun sunet.

Vizionarea a fost urmată de Concursul ”Autenticitate în viața lui Mozart”, în care elevii s-au lăsat antrenați și au dovedit că au dobândit noi cunoștințe despre compozitor.

Câștigătorii au fost recompensați cu premii specifice activității. Coordonatorii activității: Valentina Chiriac, Ene Irina, Buzdugan Steluța.

Text: Valentina Chiriac, șef birou în cadrul Bibliotecii

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply