RSS
 

Nes(u)pusele – 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă

14 May

Pe 13 mai debutează, în localitățile Izvoarele și Botoroga – județul Teleorman și în paralel la Mircea Vodă – județul Brăila, CARAVANA NES(U)PUSELE, un proiect De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care va consta într-o serie de ateliere educative ce au ca punct de plecare cartea Nes(u)pusele – 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă (vol.1),publicată în octombrie 2018 în contextul celebrării Centenarului României.

Timp de o lună și jumătate scriitoarele Iulia Iordan, Laura Grunberg, Cristina Andone, Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu vor călători pe drumuri de țară cu poveștile Nesupuselor în bagaje. Derulate în biblioteci și școli din 7 județe și 35 de localități, marea majoritate din mediul rural,atelierele vor oferi exemple documentate în carte, dar vor colecta și poveștile unor Nesupuse, încă anonime, precum si materiale pentru dezvoltarea și îmbogățirea platformei online Nes(u)pusele (www.nesupusele.ro) cu noi exemple de femei care au realizat ceva pozitiv pentru semenii sau în comunitatea lor.

Mini-caravanele regionale se vor desfășura pe traseele județene: ARGEȘ (Vlădeşti, Aninoasa, Hârtieşti, Boteni), BACĂU (Slănic, Târgu Ocna, Blăgești), BRĂILA (Mircea Vodă, Gemenele), CONSTANTA (Medgidia, Mangalia, Năvodari, Ovidiu), GIURGIU (Mihăilești, Clejani, Gostinari, Giurgiu), TELEORMAN (Botoroaga, Izvoarele, Tătărăștii de Jos, Troianul), VÂLCEA (Pietrari, Amărăşti, Valea Mare, Glăvile), SIBIU (Biertan, Merghindeal, Avrig, Săcădate, Cisnădie) și VRANCEA (Naruja, Vidra).

Atelierele interactive, care se vor baza în principal pe folosirea de tehnici de scriere creativă/storytelling, desen-ilustrație, dialog și dezbatere, vor fi susținute de autoarele cărții, scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Cristina Andone, și se adresează copiilor preadolescenți (8-12 ani). Participanții vor primi printr-o metodologie de tip non-formal, din sfera educației prin cultură, o multitudine de informații și cunoștințe din diversele domenii în care s-au remarcat Nes(u)pusele – literatură, arte, științe, sport, societate civilă, precum și date despre contextul social, politic și cultural în care acestea s-au manifestat.

Copiii vor fi stimulați să-și folosească amintirile legate de familie, de cercul de apropiați sau cunoștințele pe care le au despre istoria comunitații din care fac parte pentru găsirea de Nes(u)puse locale și de istorii trăite care merită să fie înscrise în memoria colectivă. Aceste exemple vor fi adunate, publicate și promovate pe platforma online  – secțiunea https://nesupusele.ro/cine-e-nesupusa-din-viata-ta/ și vor fi folosite pentru seria de cinci podcasturi care va fi lansată la finalul proiectului, în septembrie 2019.

Caravana NES(u)PUSELE își propune să contribuie la educația pentru egalitatea de gen și la accesul la cultură al copiilor din mediul rural și din zonele defavorizate socio-cultural. Prin difuzarea pe scară largă a unor ateliere care promovează modele feminine puternice și valori fundamentale ale societății contemporane – creativitate, curaj, perseverență, empatie, solidaritate, libertate, participare, toleranță- Nes(u)pusele pot deveni modele de viață pentru fete și, prin destinul lor exemplar, pot schimba și percepția băieților asupra rolului femeilor în societate.


Un proiect De BASM.

Proiect co-finanțat de AFCN- Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri : Institutul Francez din România, Arta Grafică, EduCaB, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

 

Leave a Reply