RSS
 

Nicolae Iorga – ”Voltaire al României”

11 May

Nicolae Iorga a fost istoric, poet, istoric literar, dramaturg, eseist, publicist și jurnalist. A fost specializat în istorie universală și națională, filosof al istoriei, cea mai mare pasiune dedicând-o studiilor Evului de Mijloc.

Nicolae Iorga avea capacități intelectuale ieșite din comun: învăța și scria repede, cuprindea aproape instantaneu pagina pe care o lectura, a absolvit în timp scurt școlile prin care a trecut, cunoștea multe limbi străine cunoscute, concepea și dicta concomitent mai multe materiale, a publicat peste 1000 de cărți (volume) și circa 20.000 de articole, studii, recenzii etc.

Despre Iorga s-a spus că a scris mai mult decât ar putea citi un om obișnuit într-o viață, că a fost ultimul enciclopedist din cultura română.S-a format la Iași sub înrâurirea lui A.D. Xenopol de la care a preluat o serie de idei de filosofia istoriei.

Nicolae Iorga a creat și condus reviste (de la ”Sămănătorul” și ”Neamul Românesc” la ”Revista istorică”, ”Revue Historigue du Sud – Est Européen”, ”Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice” etc), mișcări, instituții, până când a devenit el însuși o instituție.

Viața și opera sa l-au determinat pe criticul George Călinescu să-l declare drept ”Voltaire al României”. Istoricul britanic, Norman Housley, scria despre Iorga că a fost ”un om a cărui vigoare nu a fost niciodată depășită în profesiunea de istoric”.

Sursa: ”Magazin istoric” nr 6 – 8, 2021

Reamintim că Sala de Lectură a Bibliotecii ”Panait Istrati” deține abonament la această publicație începând cu anul 1967 și până în prezent.

Carmen Damian, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply