RSS
 

NORMAN MAILER – PĂRINTELE NON-FICȚIUNII CREATIVE

03 Feb

S-a născut într-o familie evreiască din Long Branch, New Jersey, sub numele de Nachem Malech Mailer și a copilărit în Brooklyn. La 9 ani a scris o povestire științifico-fantastică de 250 de pagini intitulată „Invazia de pe Marte”. Foarte inteligent, avea doar 16 ani când a fost primit la Universitatea Harvard unde s-a specializat în inginerie aeronautică. Cu toate acestea, a câștigat un concurs de scriere sponsorizat de revista „Story” și s-a hotărât să devină scriitor profesionist.

Când a absolvit facultatea, lumea se afla în tumultul celui de-al Doilea Război Mondial și Mailer s-a înrolat și a servit ca sergent în Pacific, a participat la luptele din Filipine și și-a încheiat cariera ca bucătar în Japonia. Experiența militară a lui Mailer a inspirat cartea „The Naked and the Dead” (Cei goi și cei morți), o carte semi-autobiografică, pe care a scris-o în 15 luni, în timp ce era înscris la prestigioasa universitate Sorbona din Paris, Franța, pentru studii postuniversitare. Cartea a avut un mare succes, iar Norman Mailer, în vârstă de 25 de ani pe atunci, a devenit o celebritate.
Este considerat un inovator, printre întemeietorii „non-ficțiunii creative” sau al „Noului Jurnalism”, alături de Truman Capote, Joan Didion și Hunter S.

A câștigat majoritatea premiilor literare importante, mai puțin Nobelul. Cofondator al publicației „The Village Voice”, căreia i-a dat și numele, a încercat să spargă barierele dintre publicațiile populare, de elită și underground. A scris pentru cel puțin 75 de reviste și ziare diferite.
Bibliografia lui Mailer este impresionantă, cu peste 50 de cărți care includ lucrări de non-ficțiune, eseuri, biografii și romane. A câștigat de două ori Premiul Pulitzer – cu „The Armies of the Night” (Armatele nopții – 1968), care a primit și National Book Award, și cu „The Executioner’s Song” (Cântecul călăului – 1979).

„Armatele nopții”, o relatare a marșului din 1967 asupra Pentagonului făcut de către protestatarii împotriva războiului din Vietnam, l-a consacrat ca purtător de cuvânt politic al generației Woodstock.
Mailer a locuit și la Hollywood, unde a scris piese de teatru (și le-a pus în scenă), scenarii (pe care le-a regizat și a jucat în ele), poeme (în „The New Yorker” și în reviste underground) și a încercat orice fel de formă narativă, inclusiv unele inventate de el. Nici o consemnare a „noului jurnalism”, al cărui promotor a fost, nu este completă fără a menționa rubricile, eseurile și reportajele politice din anii 1960 din „Esquire” dar și atracția către politica radicală.

Mailer a inventat termenul de „factoid” – o informație nesigură sau inventată care este preluată, difuzată și repetată atât de des încât este acceptată până la urmă ca un fapt. În biografia sa de mare succes despre Marilyn Monroe, intitulată în mod corespunzător „Marilyn”, a afirmat că actrița a fost ucisă de FBI și CIA din cauza relației sale cu Robert Kennedy.

Cartea s-a vândut în mai multe exemplare decât oricare altă carte a lui Mailer, cu excepția romanului „The Naked and the Dead”, considerat unul dintre cele mai bune romane despre cel de-al Doilea Război Mondial.

Nicio carieră în literatura americană nu a fost atât de strălucitoare, variată, controversată, publică, prolifică și neînțeleasă. Puțini scriitori au fost în atenția opiniei publice pentru o perioadă atât de lungă; niciunul (poate cu excepția lui Edgar Allan Poe) nu a fost simultan celebrat și înjurat.

Vă recomandăm romanele lui Norman Mailer, care sunt disponibile publicului, pentru împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.
Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată și în catalogul electronic al bibliotecii:
https://toread.bjbraila.ro/opac/search?q=NORMAN+MAILER
Surse: manoflabook.com; pbs.org; reuters.com

Leonard Neculae, redactor

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply