RSS
 

Octavian Paler – „Avem timp pentru toate”

04 May

Octavian Paler a fost scriitor, jurnalist, editorialist, om politic român și un comentator activ al fenomenelor culturale și politice din România.

A fost persecutat de Securitate pentru viziunea sa pro-occidentală și pentru critica adusă lui Nicolae Ceaușescu, având înainte de Revoluție domiciliu forțat, fiindu-i interzise diferite activități artistice. După 1989 fondează, împreună cu Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu, Grupul de Dialog Social, care are poziții anti-comuniste. Este apoi o perioadă director onorific și editorialist la ziarul „România liberă”, remarcându-se ca editorialist și la publicațiile „Cotidianul” și „Ziua”, fiind un critic vehement al clasei politice românești.

Cunoscut pentru activitatea sa literară impresionantă, a primit numeroase premii și distincții din partea Uniunii Scriitorilor din România, Academiei Române, iar în anul 2003 Ordinul național „Steaua României”, în grad de cavaler.

Romanul „Viața pe un peron” a fost tradus în limba germană, dar și în cehă, în timp ce „Polemici cordiale” are traducere în limba franceză.

Volumele scrise de Octavian Paler disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila se regăsesc în catalogul electronic – https://toread.bjbraila.ro/opac și vor putea fi împrumutate când biblioteca își va relua activitatea cu publicul.  

Vă reamintim că Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila continuă tradiția, oferind servicii noi, exclusiv online. Pentru că ne dorim să vă aducem în atenție informații corecte, vă propunem o listă de resurse electronice atât în limba română, cât și în engleză, destinate copiilor, tinerilor și adulților: https://www.bjbraila.ro/informatideacasa/

Teodora Soare

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply