RSS
 

Omagiu dirijorului german Carl Maria von Weber

18 Nov

Secția Mediatecă sărbătorește 235 de ani de la naşterea compozitorului, pianistului şi dirijorului german Carl Maria von Weber (18 nov. 1786 – 5 iun. 1826).

Născut la 18 noiembrie 1786 în Germania, Carl Maria von Weber este cunoscut drept compozitor, pianist și dirijor, reprezentant al operei romantice germane. Grație talentului, dar și a faptului că a avut în jur modele artistice de succes (Mozart îi era văr primar prin alianță, iar tatăl său era directorul unei trupe de teatru) a pășit și el devreme pe această cale, îndreptându-se către operă.

La 13 ani realiza deja prima sa compoziție, opera comică “Forța dragostei și a vinului”, care a avut mare succes, ceea ce l-a determinat să continue pe acest drum. Începând de la vârsta de 18 ani a îndeplinit pe rând mai multe funcții (dirijor, director muzical, regizor și scenograf) în diferite instituții muzicale, alternând cu activitatea concertistică, în calitate de pianist. Inițial, muzica sa a fost influențată de cea universală, apoi și-a creat un stil propriu.

Rădăcinile inspirației compozițiilor sale își trag seva din natură, din istorie, din cântecul popular, din basme și legende. Operele „Freischutz” și „Euryanthe” l-au făcut celebru.

În afară de operă, Carl Maria von Weber a compus muzică pentru piese de teatru și lucrări instrumentale. Este considerat un compozitor inovator, care a influențat creațiile generațiilor ulterioare.

Irina Ene, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply