RSS
 

Pe urmele lui Mihail Sadoveanu

19 Oct

În perioada 19 octombrie – 7 noiembrie 2021 Secția Împrumut Carte pentru Adulți, din cadrul Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila organizează o expoziție documentară dedicată marelui scriitor Mihail Sadoveanu.

Expoziția realizată cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea prozatorului Mihail Sadoveanu (5 nov. 1880 – 19 oct. 1961) conține o serie de volume aflate în colecțiile bibliotecii.

Mihail Sadoveanu a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. Sadoveanu debutează publicistic în 1897 în revista bucureșteană “Dracu” cu schița “Domnișoara M” din Fălticeni, semnându-se Mihai din Pașcani.

Colaborează începând din 1898 la “Viața nouă”, semnând o parte din scrieri și cu pseudonimul M. S. Cobuz.În 1904 își face debutul editorial cu patru volume: “Povestiri”, “Dureri înăbușite”, “Crâșma lui Moș Precu” și “Șoimii”.

Scrie și publică aproape o sută de volume, cele mai cunoscute sunt: “Neamul Șoimăreștilor”, “Dumbrava minunată”, “Țara de dincolo de negură”, “Împărăția apelor”, “Zodia Cancerului” “Vremea Ducăi-Vodă”, “Baltagul”, “Creanga de aur”, “Locul unde nu s-a întâmplat nimic”, “Frații Jderi”și “Nicoară Potcoavă”.

Ocupă funcții publice, de inspector al Căminelor Culturale și director al Teatrului Național din Iași. Devine membru al Academiei Romane în 1921, și este ales în 1949 președinte al Uniunii Scriitorilor.

Expoziția este realizată de Florentina Petcu, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply