RSS
 

Poezia lui George Coșbuc – expoziție de carte

23 Sep

În perioada 20 septembrie – 1 octombrie 2021, Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila organizează expoziția documentară “Poezia lui George Coșbuc – izvor de înnoire sufletească”, cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la naşterea poetului George Coşbuc (20 septembrie 1866 – 9 mai 1918).

George Coșbuc, născut la Hordou, azi Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud, a fost poet, critic literar ocazional și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.

George Coșbuc nu este numai primul mare poet pe care îl dă Ardealul, ci și un mare clasic al literaturii române. Baladele, idilele, pastelurile și poeziile de evocare istorică sunt o adevărată cântare a cântărilor neamului românesc.

Copilăria și-o petrece în satul natal Hordou, în orizontul mitic al lumii rurale, în tovărășia basmelor povestite de mama sa. În anii liceului, petrecuți la Năsăud, desfășoară o prodigioasă activitate literară în cadrul societății de lectură a elevilor “Virtus Romana Rediviva”. În 1882 publică primele poezii în paginile revistei “Muza someșeană”. În 1884 se înscrie la Facultatea de Filosofie și Litere din Cluj, secția studii clasice și începe colaborarea cu revista “Tribuna” din Sibiu, unde era redactor Ioan Slavici. După publicarea capodoperei „Nunta Zamfirei”, în toamna anului 1887, Titu Maiorescu îl cheamă la București, unde se va stabili definitiv. Prima culegere de versuri, „Balade și idile”, s-a tipărit în 1893 și a avut o primire excelentă din partea cititorilor și a criticilor.

Printre cele mai cunoscute volume de poezii se numără: “Fire de tort” (1896), „Ziarul unui pierde-vară” (1902), „Cântece de vitejie” (1904), „Balade” (1913), fără a omite activitatea sa de traducător artistic. Astfel, el i-a oferit cititorului român pe Homer („Iliada și Odiseea”), pe Vergiliu („Eneida”, „Georgicele” și „Bucolicele”), pe Dante („Divina Comedie”), pe Schiller („Don Carlos”). Începând cu 1894, familiarizează publicul român cu marile opere de limbă sanscrită: „Mahabharata”, „Ramayana”, „Sakuntala” și imnurile vedice „Rig-Veda”.

George Coșbuc a fost mai întâi un mare poet al naturii și al naturii sufletului, regăsim în creația sa peisaje românești, muncile câmpenești, datinile atașate marilor momente ale existenței, erotica țărănească, apoi, un scriitor patriotic și mesianic prin „Cântecele de vitejie”, prin înnobilarea în vers a legendelor românești și prin articolele de atitudine în presa timpului și nu în ultimul rând un traducător acerb, aducând în veșmânt românesc mari opere literare ale lumii.

Sursa: George Coșbuc, „Opera poetică”, Prefaţă, Itinerar biografic şi Selecţia textelor critice de Daniel Corbu, Editura „Princeps Edit”, Iași, 2011

https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Coșbuc

Expoziție realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply