RSS
 

Premieră “Momente Poznașe”

22 Apr

DSC06713

Holul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila a răsunat joi, 21 aprilie 2016 de glasuri cristaline. A fost un moment deosebit pentru trupa de teatru pentru copii „Micii Poznași” care au avut premiera unui nou spectacol – „Momente Poznașe” după I. L. Caragiale. La împlinirea a doi ani de existență mica trupă coordonată de actorii inimoși Ioana Zărnescu și Dan Mecu a avut o reprezentație specială. Pe scena improvizată cei nouă micuții actori au stârnit ropote de aplauze și zâmbete, interpretând cunoscutele personaje din „Bubico”, „Five OʼClock” și „Domnul Goe”.

DSC06729

Înainte de reprezentația „Micilor Poznași”, părinții, bunicii, colegii și spectatorii, veniți special pentru a-i vedea pe copii, au avut posibilitatea să-i descopere pe cei mici prin intermediul unui filmuleț realizat de câțiva adolescenți, membrii ai „Clubului tinerilor ziariști” găzduit de Biblioteca Publică, în luna martie, la una dintre repetițiile susținute de micuții actori la secția Împrumut pentru copii. Ludotecă.

DSC06792

Vă lăsăm să descoperiți în continuare câteva momente din cadrul spectacolului „Momente Poznașe”.

Felicitări dragi copii! Felicitări Magda Andrei, Tudor Andrei, Alexandra Bunea, Robert Constantinescu, Roxana Dan, Alexia Ilie, Natalia Hariga, Daria Stanciu, Iulia Teodorescu! Felicitări dragi actori Ioana Zărnescu și Dan Mecu!

DSC06818

„Clubul tinerilor ziariști” găzduit de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a pregătit o surpriză pentru micii actori.

În vizită la Micii poznași”

 

Sabrina Cristina Popescu

Mara Popescu

“Clubul tinerilor ziariști” @ Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

 

Era o altă zi de vineri când am luat primul nostru interviu în cadrul Secţiei Împrumut pentru copii. Ludotecă de la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila. Pe 4 martie 2016 am intrat în secţie şi am fost copleşiţi de râsetele copiilor. Înarmați cu carnețele și telefoane (pe post de reportofoane) cinci temerari din cadrul “Clubului tinerilor ziariști” găzduit de Biblioteca Publică, au pășit în „Castelul Poveştilor”.

1 b

Am fost salutaţi călduros, intrând într-un tărâm al copilăriei. Ioana Zărnescu şi Dan Mecu, profesorii clubului de actorie, ne-au introdus în atmosfera locului şi i-am cunoscut, astfel, pe “Micii Poznaşi”. Nu ne-am abținut și tirul întrebărilor a vizat atât profesorii, cât și elevii. Atmosfera era una relaxată, veselia copiilor era molipsitoare ceea ce ne-a destins şi pe noi şi ne-a inspirat în discuţia cu ei. Chiar dacă sunt mici, eforturile lor și ale profesorilor dau roade. “Micii Poznaşi” sunt deja la cel de-al patrulea spectacol de teatru pregătit în cadrul clubului.

Pentru a le oferi curaj celor mici, cei doi profesori au răspuns mai întâi întrebărilor noastre:

0 b

R: De unde a pornit ideea proiectului?

Ioana Zărnescu: Într-o zi eram la Bibliotecă și luam niște cărți pentru copii, având și o trupa de teatru Arlechino”. A venit doamna bibliotecară și ne-a propus să facem o trupă de teatru pentru copii la Bibliotecă, iar noi am acceptat. De aici a pornit ideea. Activitatea este una de voluntariat, iar Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila ne pune la dispoziție sala de repetiții și sala de spectacol.

R: V-ați dorit să lucrați cu copii dintotdeauna?

Ioana Zărnescu: Din câte îmi amintesc, lucrez cu copii din primul an de facultate, dar am continuat pentru că mi-a plăcut. Ei au foarte multă energie și îți transmit și ție.

01 b

Dan Mecu: Pentru mine, a început ca o sursă de venit când lucram în București, la petreceri destinate copiilor. Am venit apoi la Brăila și am predat o perioadă. Am acceptat invitația Bibliotecii din Brăila și astfel săptămânal ne întâlnim pentru a repeta, aici, la Ludotecă.

3 b

Apoi, întrebările noastre au fost adresate copiilor, care ne-au dezvăluit motivele pentru care s-au înscris la acest club şi au rămas fideli trupei:

R: De ce ați venit la acest club, copii?

Roxana: Îmi place foarte mult teatrul, îmi place să mă distrez, să joc roluri!

Robert: Vreau să învăț actorie.

Tudor: Eu nu știu de ce am venit aici. La început m-a obligat tata.

(Dan Mecu, glumind: Cred că i-a plăcut de vreo fată…)

2 bun

Magda: Am mers la o piesă de teatru și am zis, de ce nu, să încerc și eu.

Iulia: Eu am vrut să merg la teatru pentru că mi s-a părut că sună frumos.

Alexia: Mi s-a părut o idee frumoasă, aici nu avem teme și învățăm lucruri noi.

Alexandra: Voiam să încerc altceva, ceva nou.

(Ioana Zărnescu, completând spusele copiilor: E important să vii aici pentru că îți dorești!)

4 b

R: Aici v-ați cunoscut și v-ați împrietenit?

Robert: Unele prietenii dintre fete și băieți încă mai ruginesc.

R: Cum vi se par profesorii?

Daria: Mi se par chiar prietenoși, nu ca profesorii de la școală.

5 b

R: Ai putea să îi numești prieteni?

Daria: Da!

Alexandra: Nu ne dau teme, nu sunt genul acela de profesori răi.

Alexia: Îmi plac profesorii de aici deoarece sunt haioși și nu sunt duri.

Iulia: În timp ne-am împrietenit. Este o plăcere să lucrez cu ei.

Magda: Îmi place de Dan, pentru că face glume.

Tudor: Pentru că sunt foarte buni!!!

Robert: Mie îmi plac profesorii deoarece sunt glumeți și nu sunt așa duri!

Roxana: Mie îmi place aici pentru că e foarte frumos și pentru că m-am împrietenit cu colegii. Când mă voi face mare, vreau să devin actriță pentru a mă vedea toată lumea. Aici este o atmosferă de bucurie, cu Ioana și cu Dan!

Tudor: Ai făcut un discurs perfect!

6 b

R: În ce piese de teatru v-ar plăcea să jucați?

Tudor: Mi-ar plăcea să joc în Cei trei muschetari” pentru că e cu lupte, iar mie îmi plac luptele!

Robert: Și mie la fel!

Roxana: În toate!

Iulia: „În Gaițele”!

Alexia: „Harry Potter”!

Alexandra: Și eu aș vrea tot în „Harry Potter”.

Daria: Tot în „Harry Potter”!

Roxana: Eu aș vrea să mai facem „Five O’Clock” și pe viitor!

7 b

R: Mai țineți minte vreo replică?

Tudor: „Păcală, mă, Păcalăă, unde ești mă, Păcalăăă?”

Daria: „Ce vreți fraților?”

Iulia: „Îi dau simbria, rupem zapisul, și gata, am terminat cu el! Uuu, ce idee bună ai avut, acum fă-te cuc și du-te-n nuc!”

Alexandra: „Și așa, dragul nostru Păcală a vândut vaca unui copac!”

Alexia: „Mai nimeni… Era Costantineasca, Dumitreasca, Vasileasca, Georgeasca…”

Robert: „Biletele, domnilor!”

Magda: „Da’ cum, procopsitule?”

9 b

R: Ce rol ați vrea să jucați?

Tudor: Eu aș vrea să rămân Urâtul din „D-l. Goe”. Am doar două replici!

Roxana: Îmi plac rolurile pe care le am acum!

După discuţia cu actorii mari şi mici, am vorbit puţin şi cu Doiniţa Stanciu, bibliotecar la Ludotecă, cea care a sprijinit încă de la început acest proiect:

R: Cum a apărut trupa?

15 b

Doinița Stanciu: Ideea inițială a fost a mea și a șefului meu, Claudiu Brăileanu, de a forma o trupă. La început, trebuia să fie o trupă de juniori de care să se ocupe Claudiu Brăileanu, ținând cont că are și trupa de seniori a Bibliotecii –Ambițioșii”. Am fost „Mini ambițioșii după care ne-am transformat în „Micii poznași”. De aici a pornit proiectul, am aflat de cei doi actori și au preluat ei ideea.

16 b

R: Ce părere aveți despre activitățile organizate? Cum îi vedeți pe copii? Ce părere aveți despre ei?

Doinița Stanciu: O să fiu obiectivă. Fetița mea este în trupă de la început. Dintre cei pe care i-ați văzut voi, 4 – 5 sunt în trupă încă de la înființarea ei și acest lucru spune multe. Pentru ei înseamnă mult. Eu am văzut o evoluție. Daria, fetița mea, am văzut că este mai deschisă. Era o fire emotivă. A ajutat-o. În primul rând, în fața spectatorilor, a ajutat-o să vorbească liber.

R: Care este piesa dumneavoastră preferată?

Doinița Stanciu: „Păcală”, piesa din decembrie 2015. „Aventurile lui Păcală”. A fost a treia piesă. Cu una dintre piese am fost și la „Carrefour”.

R: Spuneați de spectacolul de la „Carrefour”… Cum au reacționat copiii după acel spectacol?

Doinița Stanciu: Au avut mari emoții. După premiera de la Bibliotecă a urmat cea de acolo. Au fost cam pierduți. Nu era spațiul lor, dar încântați. S-au descurcat și au cu ce să se laude.

R: Ar mai vrea să repete experiența?

Doinița Stanciu: Da, categoric.

17 b

R: Ați participat la festivaluri de teatru pentru copii?

Doinița Stanciu: Noi am vrea să participăm. La Biblioteca din Tulcea există un Festival de Teatru pentru Copii”. Este la a doua ediție. Am vorbit cu o colegă care se ocupă de proiect pentru o finanțare. În mai, am vrea sa mergem acolo. Este important să îi scoatem din mediul acesta, din Bibliotecă, să știe cât mai mulți că existăm.

Membrii “Clubului tinerilor ziariști” au realizat și un material video care a fost prezentat în deschiderea evenimentului. Iată și echipa care a fost prezentă la interviul din martie 2016:

Operator imagine – Ionuț Alexandru Stoian;

Reporteri – Mara Popescu, Sabrina Cristina Popescu, Ionuț Alexandru Stoian, Andrei Gabriel Zătreanu, Florinel Daniel Dinicu;

Montaj – Andrei Gabriel Zătreanu.

Vezi video aici: https://www.youtube.com/watch?v=pc0Q7ysR8c8

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply