RSS
 

Premiile Balcanica – Festivalul Poeților din Balcani la final

21 Sep

Festivalul Poeților din Balcani România – Croația, ediția a IX – a  și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii. După două zile în care la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila au avut loc lansări de carte, recitaluri de poezie și muzică, dezbateri pe tema balcanismului în literatură, cu referiri speciale la literatura contemporană română şi croată, a venit momentul mult așteptat. Imediat după lansarea volumului “Balcanica 9. Poeţi români şi croați” au fost decernate premiile.

DSC07412

Acordarea Premiului BALCANICA pentru poezie românească a reprezentat o decizie dificilă pentru juriu, aceștia acordând premiul ex aequo, poeților Mihail Gălățanu (București) și Emilian Marcu (Iași). Premiul BALCANICA pentru poezie croată i-a revenit lui Dražen Katunarić. Premiul BALCANICA OPERA OMNIA i-a fost decernat lui Șerban Foarță (Timișoara). Premiul BALCANICA pentru traducere din limba țării partenere a fost câștigat de Liubița Raichici (Reșița).

DSC07413

Premiul BALCANICA OPERA OMNIA a fost decernat lui Șerban Foarță de către Viorel Mortu, președintele interimar al Consiliului Județean Brăila care a declarat: “O voce distinctă a poeziei române contemporane cu o activitate literară de aproape jumătate de veac. Poet prolific, a publicat 35 de volume de poezii, dar și dramaturg, publicist, traducător de prima mână de limba franceză și nu numai, cu alte 35 de volume de poezii. Deci o operă de 70 de volume. O activitate excepțională. Are numeroase premii literare, până acum are 19 mari premii literare pentru poezie în România. Acesta este al XX-lea premiu literar pe care îl ia pentru OPERA OMNIA sau dacă e să spun în cod ironic cum domnia sa spune undeva «OPERA SOMNIA». Îi place să se joace cu cuvintele”. De altfel, Viorel Mortu a vorbit despre opera poetului de la prima și până la ultima lucrare, punctând în același timp proiectele cele mai importante ale lui Șerban Foarță.

DSC08156

Pentru că Șerban Foarță nu a putut să fie prezent la eveniment a trimis un mail de mulțumire care a fost citit participanților la Balcanica și publicului spectator de către Nicolae Grigore Mărășanu. “Ori de câte ori mi se întâmplă să iau un premiu literar mă încearcă, și vă implor să nu mă credeți ipocrit, un inexplicabil sentiment de culpabilitate. Oricum, cât despre mine, un lucru este foarte clar. Îmi place performanța, competiția însă îmi displace”, și-a început discursul liric Șerban Foarță în cuvântul său de mulțumire adresat organizatorilor.

DSC08054

Un croat îndrăgostit de Brăila

Premiul BALCANICA pentru poezie croată i-a revenit lui Dražen Katunarić despre care Valeriu Stancu a spus: “Este unul dintre cei mai cunoscuți poeți europeni publicați la mai toate marile case de editură din Europa și eu sunt unul dintre cei care l-au introdus în cultura română traducându-i creațiile în revista pe care o conduc de 20 de ani, «Cronica», traducându-i poemele în proză. Este un poet desăvârșit care și prin formația sa filosofică are această dimenisiune metafizică pe care nu o pot atinge decât adevărații creatori, încât eu consider că astăzi, facem un act sau comitem un act nu de reparație, ci un act de dreptate acordându-i acestui om care trăiește pentru poezie acest trofeu, o răsplată pentru toți anii pe care i-a închinat poeziei și culturii”.

DSC08153

Câștigătorul a mulțumit pentru premiu: “Orice premiu este dulce, de ce să nu fim cinstiți. În mod deosebit sunt bucuros că acest premiu din România îl primesc în România. Este un stat al poeților și scriitorilor care a dat nume mari, atât de poeți, cât și de filosofi, cunoscuți la nivel mondial și care m-au format pe mine. Mă gândesc la Cioran, la Enescu, Urmuz și la Mircea Eliade. Am citit tot ce a scris Eliade despre religie. Îmi pare bine că sunt tocmai la Brăila, orașul lui Mihail Sebastian. Am citit jurnalul lui și m-a frapat. Sunt încă sub impresia acestui jurnal și doresc să-l traduc în croată. Nu am cunoscut doar clasici, am cunoscut personal poeți mari, cum e Nichita Stănescu și un mare poet aici de față, domnul Stancu. Sigur am făcut un schimb de experiență și iată ce m-a adus pe mine la Brăila. Acest premiu sper să deschidă și alte uși spre colaborare. Dacă nu ne traducem și nu ne cunoaștem vom fi în cădere liberă”.

DSC08216

Premiul ex aequo

Nicolae Grigore Mărășanu a prezentat premiile BALCANICA pentru poezie acordate lui Mihail Gălățanu și Emilian Marcu.

“Pledoaria mea este pentru poezia trăită. Tot ceea ce trăim cu adevărat este poezie. Unele poeme le scriem, celelalte rămân nescrise. Ca să scriu o noapte de dragoste trebuie să trăiesc mai întâi o noapte de dragoste. Nu pot să o scriu înainte”, a spus Mihail Gălățanu care a adăugat că în curând își va lansa prima carte dintr-o trilogie, iar anul viitor va apărea o a doua din care de altfel a și dezvăluit câteva versuri, la “Festivalul Poeților din Balcani”, ediția România – Croația.

DSC08260

“Încerc să îmi trăiesc emoțiile mai mult în intimitate. Mulțumesc juriului pentru că a avut răbdarea de a citi până la capăt o carte a mea. Mulțumesc organizatorilor pentru că m-au invitat într-un loc pe care îl visam de foarte mult timp. Mi-am dorit să ajung la Brăila, la acest Festival, și iată că mi s-a împlinit dorința. Eu, de formație sunt un om al cărții, sunt la origini bibliotecar. Dacă ar fi să iau viața de la început ca și scriitor mi-aș dori să fiu locuitor al orașului Brăila. Mi-ar face mare bucurie să fiu locuitor al orașului Brăila, din foarte multe motive. Una din cărțile mele poartă titlul «Lecție pe Ostrov». Apa, fie marea, fie Dunărea, m-a fascinat mereu. Foarte multe dintre poeziile mele sunt legate de această idee – apa. Mă bucur din suflet că am fost apreciat și am mulțumit acest juriu. Mă bucur că sunt coproprietar al premiului cu Mihail Gălățanu. Vă rog să dați credit poeziei pentru că noi oamenii suntem chiar poezia. Dacă nu vom ști să ne apreciem pe noi nu vom ști să apreciem poezia”, a declarat Emilian Marcu.

DSC08348

Traducător răsplătit

Premiul BALCANICA pentru traducere din limba țării partenere a fost câștigat de Liubița Raichici: “Eu nu vă spun nimic decât celebra zicală: «urăsc enorm premiile, dar abia după ce le primesc». Mulțumesc din suflet”.

DSC08361

 

Vă reamintim că organizatorii “Festivalului Poeţilor din Balcani” România – Croația, ediţia a IX –a, desfășurat în perioada 18 – 19 septembrie 2015 au fost Consiliul Judeţean Brăila, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila şi Filiala de Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România.

DSC07975

“Festivalul Poeţilor din Balcani” este un proiect cultural de anvergură ce se întinde pe durata unui deceniu, prima ediţie fiind în 2007. Scopul festivalului este de a iniţia un dialog intercultural între literaturile balcanice, invitând în fiecare an reprezentanţi ai ţărilor din regiune pentru a-şi promova cultura şi creaţiile literare.

Teodora Soare

 
 

Tags: , , , ,

Leave a Reply