RSS
 

Proiect – „Brăila – Ținutul pescăresc de altă dată”

28 Jan

În pragul împlinirii a 140 de ani de la înființare, putem considera că Biblioteca Județeană „Panait Istrati” își găsește un loc bine determinat nu numai între instituțiile publice din Brăila, în cadrul comunității brăilene, ci și spațiul fizic, geografic al municipiului.

Servicii noi, probabil așa au fost privite și etapele prin care biblioteca a evoluat de la gestionarea de manuscrise până la ceea ce identificăm în acest moment în serviciile de informare și documentare. Tendința actuală, cel puțin la nivel european este de a deplasa ponderea culturală pe care o are biblioteca în comunitate spre un spațiu al cunoașterii, alături de instituțiile din învățământ. Aceasta deoarece bibliotecile moderne sunt implicate în activități de formare continuă, de învățare prin experiment, de alfabetizare digitală. Biblioteca brăileană, începând din anul 2013, a experimentat o serie de astfel de servicii noi, într-o strânsă legătură cu serviciile tradiționale.

Noi servicii înseamnă și identificarea de noi suprafețe pentru extinderea activităților. A apărut astfel ideea de a realiza un spațiu multifuncțional pentru a derula și dezvolta servicii noi de bibliotecă. În perioada în care s-a realizat noul sediu al bibliotecii a fost identificat un beci de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Astfel, în parteneriat cu Consiliul Județean Brăila, a fost realizat proiectul „Brăila – Ținutul pescăresc de altă dată”, derulat prin Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020, derulat pe durata a doi ani, iulie 2018 – iulie 2020. Proiectul a vizat reabilitarea beciului și realizarea unei expoziții privind istoricul pescuitului la Brăila, itinerarea acesteia în zona pescărească a județului Brăila, activități cu copii și tinerii privind importanța pescuitului.

Amănunte despre proiect, dar și despre ceea ce înseamnă această nouă construcție din curtea bibliotecii, aflați din cel mai nou număr al revistei instituției, Ex Libris, nr. 14/2020 sau accesând link-ul, paginile (38 – 40), chiar de la directorul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, Dragoș-Adrian NEAGU:

https://www.bjbraila.ro/wp-content/uploads/2020/12/exlibris-14-2020.pdf
 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply