
Lumea modernă virtuală și provocările prin care trec tinerii sunt subiecte de interes pentru Teatrul „Maria Filotti” Brăila. Alături de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, Inspectoratul Școlar Județean, psihologi și media locală, Teatrul și-a propus să aducă în atenția tinerilor un spectacol special, dedicat lor, în primul rând. Astfel, în această seară și vineri, 4 octombrie 2019, de la ora 18.00, pe scena dramaticului brăilean, va fi interpretată piesa „Jocul”, un spectacol rezultat din parteneriatul dintre teatrul din Brăila și cel din Shumen, Bulgaria.
Imediat după finalul piesei, vor avea loc discuții referitoare la pericolele la care se expun copiii și tinerii atunci când intră în lumea virtuală, un divan al Teatrului „Maria Filotti” – proiect al managerului Lucian Sabados din programul „Clasa de teatru”. La acest eveniment vor participa spectatori, alături de actori, regizori, psihologi, dar și bibliotecari care lucrează cu tinerii.

„Jocul” este un spectacol de autor al lui Dimitar Dimitrov – regizor și director al Teatrului „Vasil Drumev” din Shumen, Bulgaria, după cum mărturisește Lucian Sabados, managerul Teatrului „Maria Filotti” Brăila. Deși a susținut că piesa nu are caracter didactic, ci doar propune o temă de gândire, subiectul ales nu este întâmplător. Lucian Sabados a vorbit despre mediul on-line care îi surprinde pe tinerii din ziua de azi și care poate avea efecte terifiante asupra unora dintre ei, ducând până la dependența de viața virtuală și ruperea de realitatea înconjurătoare care nu le poate satisface nevoile și nu le poate găsi soluții la problemele pe care le întâmpină.

Piesa scrisă de Dimitar Dimitrov se potrivește perfect segmentului de vârstă 8 – 15 ani, atât de puțin regăsit în teatre. Acesta este și motivul pentru care dramaticul brăilean a ales să pună în scenă un spectacol cu o astfel de tematică. Inspirată dintr-o poveste reală, cea a nepotului regizorului bulgar, piesa se dorește a fi un prim pas spre o discuție aprofundată despre mediul real și cel virtual, o oportunitate pentru toți tinerii care aleg să se refugieze în această lume, dezamăgiți de realitatea cotidiană.
Din distribuție fac parte: Emilia Mocanu, Zane Jarcu, Adrian Ștefan, Daniela Antonescu. Text, regie, decor, costume și ilustrație muzicală – Dimitar Dimitrov.

La conferința de presă de miercuri, 2 octombrie, de la teatrul brăilean, psihologii prezenți, dar și Georgiana Troia – inspector școlar, și-au manifestat interesul și susținerea, concluzia fiind aceea că se simțea nevoia unei astfel de piese și a unui proiect dedicat tinerilor.
Traducerea din limba bulgară în română la conferința de presă a fost asigurată de Anastasia Andriev.
Teodora Soare