RSS
 

“Puterea literaturii” la Mihail Șora

02 Nov

Academicianul Mihail Șora a fost prezent la Brăila la Festivalul de CʼArte de la Casa Tineretului la o conferință intitulată „Puterea literaturii”. Prezență discretă în viața publică, Mihail Șora a fost alături de Luiza Palanciuc în Sala Mare de la Casa Tineretului și a făcut o scurtă declarație deși practic toată conferința despre „Puterea literaturii” a fost prezentată publicului printr-o proiecție video realizată de Luiza Palanciuc cu câteva zile înainte de evenimentul de la Brăila și în care academicianul răspunde unor întrebări care vizează atât viața sa, cât și marea sa pasiune – literatura.

“Mihail Șora este un om care nu dă sfaturi. Niciodată Mihail Șora nu va ține predici, nu va propovădui concepte, nu va ieși din zona aceasta a discursului, a dialogului interior. Mihail Șora nu este o personalitate pe care o veți găsi pe ecranele televiziunilor. Evită cu mare încrâncenare toate aparițiile publice, toate invitațiile televiziunilor. Din punctul meu de vedere este un lucru admirabil în ziua de astăzi. Este și o formă de retragere, dar este și păgubitor, într-un anume fel, pentru că ne lipsește tocmai acest exemplu. Și de aceea am găsit această cale să facem filme, adică în formula în care se simte cel mai bine, să nu fie nimic montat, nimic artificial”, a susținut Luiza Palanciuc care a adăugat că între persoana privată și cea publică la Mihail Șora nu există nicio diferență.

10534693_1134877859874396_7215341961563753169_n

Chiar dacă montajul video a fost realizat tocmai pentru ca academicianul care se apropie de 100 de ani să poată vorbi liber, deschis despre literatură, în propria sa locuință, filmul mai are o altă latură. “Am vrut să arăt dincolo de biografia propriu-zisă, faptul că niciodată atunci când crezi că lucrurile s-au terminat, că viața s-a încheiat și apare genericul pe ecran, de fapt de acolo, din acel punct apare ceva”, a conchis Luiza Palanciuc.

Despre literatură și puterea cuvântului

În film, Mihail Șora se declară un pasionat de literatură, un cititor încă din copilărie. Mărturisește simplu că nu își amintește cartea care l-a determinat să pornească în această călătorie printre litere, dar crede că totul s-a petrecut pas cu pas. În film academicianul vorbește despre viața sa, despre momentul în care achiziționa cărți, despre modul în care tatăl său l-a sprijinit să poată accede la cărțile românești atât de râvnite de copilul Șora, despre momentul în care tatăl său i-a plătit datoriile făcute la o librărie de unde achiziționase numeroase cărți. De asemenea, Mihail Șora a vorbit și despre viața sa personală, despre iubirea față de numeroase personaje feminine din anumite romane, despre idealul de iubire și de frumusețe.

“Cred că există o putere a literaturii pentru contemplativi, pentru oamenii foarte activi pentru care lectura este doar o sursă de informații, chiar de informații literare. Adică știu, au citit, cunosc eroul respectiv, știu ce a făcut, dar care nu se lasă invadat de lecturile pe care le face. Stă cu lecturile în fața lui, le cunoaște, le prețuiește cu mare pricepere, ar putea face chiar o scară de valori”, declara în montajul video, academicianul.

Potrivit acestuia, literatura pentru a fi cu adevărat puternică trebuie să-și pună amprenta asupra cititorului și chiar să-l facă să fie stăpânit de anumite sentimente și trăiri: “Tipul meu de lectură în materie de literatură nu este acesta. Eu mă implic, dacă nu mă implic lectura nu reprezintă interes cultural. Despre cele care mă marchează aș putea vorbi mai puțin. Nu m-aș putea detașa suficient ca să le văd de departe și nu aș fi foarte sigur de judecățile pe care le-aș face de tipul unei ierarhii”.

La finalul filmului, Mihail Șora s-a ridicat de pe scaun și a droit să spună câteva cuvinte, cuvinte care au făcut publicul să zâmbească. “Sunt un om de dialog. Sunt întrebat încerc să răspund după puterile mele. Nu sunt întrebat, îmi place extraordinar de mult să tac”, a declarat Mihail Șora.

Medalii pentru doi academicieni de excepție

Surpriză pentru academicienii Mihail Șora și Alexandru Zub la Târgul de CʼArte de la Brăila. Prezenți la Brăila pentru a susține conferința intitulată “Puterea literaturii”, academicianul Mihail Șora și academicianul Alexandru Zub au primit de la directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. univ. dr. Ionel Cândea câte o medalie bătută anul acesta de Muzeul Brăilei „Carol I”, într-un context cu totul deosebit pentru existența acestei instituții.

12143202_1134877783207737_465351804265424352_n

“O surpriză care se cuvine pentru cei doi conferențiari din această seară (academician Mihail Șora și academician Alexandru Zub). În 2014 Muzeul Brăilei, doar atât atunci, a trebuit să pornească la drum pentru a dobândi titulatura Muzeul Brăilei «Carol I» pentru că muzeul era întemeiat prin Decret Regal la 23 august 1881 – unul din primele decrete regale ale primului suveran al României. Apoi a trebuit în 2015 să marcăm un alt moment legat de istoria regalității noastre și anume de faptul că la 24 august 2015 s-au împlinit 150 de ani de la nașterea regelui întregitor al țării – Ferdinand I regele tuturor românilor. Pentru aceasta am bătut medalia care se și intitulează Ferdinand I Întregitorul României – Brăilenii recunoscători și evident pe reversul acestei medalii avem ceea ce de acum înainte va fi pe reversul oricărei medalii bătute de Muzeu și anume efigia regelui Carol, stema județului Brăila și stema Muzeului întemeiat de regele Carol I”, a precizat Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I”.

12109214_1134877853207730_6752224735031984504_n

Mihail Șora și Alexandru Zub au primit distincțiile, pe 22 octombrie 2015. Vă reamintim că Târgul de CʼArte s-a desfășurat la Casa Tineretului în perioada 21 – 25 octombrie fiind organizat de Consiliul Județean și Biblioteca Județeană „Panait Istrati” în colaborare cu Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România.

Teodora Soare

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply