RSS
 

Recomandare de lectură

31 Oct

EVADARE DIN LAGĂRUL 14, BLAINE HARDEN, Editura Corint, București, 2014

“Evadare din Lagărul 14” prezintă povestea reală și cutremurătoare a lui Shin Dong-hyuk, un nord-coreean născut într-un lagăr din țara sa natală, care reușește să evadeze și să ajungă în China, apoi în Statele Unite ale Americii, unde locuiește și în momentul de față.
Romanul este un bestseller publicat în 22 de țări, printre care Brazilia, Japonia, Rusia și China, jurnalistul american Blaine Harden, vocea literară a acestei tulburătoare povești de viață, dezvăluind lumii secretele celui mai represiv sistem totalitar din lume.
Copil fiind, Shin nu are nici cea mai vagă idee despre lumea din afara lagărului. El a fost crescut să devină turnător și obligat apoi să asiste la execuția mamei și a fratelui mai mare care avuseseră îndrăzneala să-și facă planuri de evadare. Romanul prezintă așadar fapte dure, dar nu într-un limbaj violent, ceea ce face ca acest roman să poată fi citit de oricine, din povestea incredibilă cititorul putând să înțeleagă cât de norocos este de fapt.
Cartea reprezintă de asemenea o incursiune în sistemul communist, care încă mai există în lume și care încă mai privează oamenii de libertate fără motiv, încă mai îndoctrinează tineri, încă mai torturează de cele mai multe ori fără a judeca.
Shin este un erou care a reușit să reziste, să creadă, să lupte și să evadeze dintr-o asemenea lume. Dedicația cu care se deschide cartea: “Pentru toți nord-coreenii rămași în lagăre” îndeamnă cititorul la meditație. Într-o lume liberă, care cultivă drepturile omului, libertatea și egalitatea de șanse, încă mai există lagăre, unde multe persoane nevinovate își duc existența în condiții teribile.
Povestea înfricoșătoare, dar și impresionantă a celui care și în prezent face eforturi pentru a se adapta la viața normală este marcantă pentru absolut oricine o parcurge. În anul 2008, Shin afirma: ”Evoluez din stadiul de animal (…) Dar este un proces foarte, foarte lent. Uneori încerc să plâng și să râd precum ceilalți oameni, doar ca să văd dacă simt ceva normal.”
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

Rubrică realizată de Roxana Neagu, corector.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply