RSS
 

Recomandare de lectură

06 Jun

VIAȚĂ ȘI CĂRȚI (Amintirile unui cititor de cursă lungă), NICOLAE MANOLESCU, Editura Paralela 45, Pitești, 2010

“Viață și cărți (Amintirile unui cititor de cursă lungă)” este o carte autobiografică formată din două părți de dimensiuni inegale, cu titluri simetrice: “Cititul și scrisul” și „Scrisul și cititul”.
Prima parte descrie copilăria și anii de formare ai scriitorului, familia acestuia și perioada de studenție, până la debutul în presa literară. Interesul cititorului este captat în paginile volumului de alternarea descrierii lecturilor copilului cu elemente din biografia acestuia. Copilul este fermecat de lumea cărților, acestea devenind în scurt timp pasiune. “Destule din amintirile mele cu adevărat prețioase se leagă de cărți… Aceasta nu înseamnă că viața mea a fost o carte, dar că, de ce să n-o spun, cărțile au fost viața mea…” (Nicolae Manolescu)
Amintirile autorului legate de lectură sunt întrerupte de inserarea în paginile cărții a unor texte scrise de membrii familiei, cum ar fi bunicul acestuia. De asemenea apar și relatări din viața personală a lui Manolescu, spre exemplu autorul dedică un capitol din carte femeilor din viața sa.
În partea a doua a volumului, memoriile scriitorului cuprind un număr mai mare de ani, din anii 60 până în zilele noastre. Descrierile cărților sunt înlocuite cu prezentarea unor personaje mai mult sau mai puțin marcante ale epocii, care au intrat la un moment dat în contact cu Nicolae Manolescu.
Capitolele dedicate epocii comuniste sunt captivante prin dezvăluirile făcute de autor legate de micile sau marile drame culturale ale vremii, de supraviețuirea ca scriitor, de sacrificiile, luptele ideologice, cenzura, autocenzura sau necesitatea compromisului în unele situații.
Ultima parte a cărții este dedicată perioadei de după 1990, marcată de tendința nereușită a lui Manolescu de a intra în politică. Remarcabile sunt de asemenea portretele unor scriitori sau descrierile unor întâlniri memorabile.
Parcurgând volumul, cititorul va remarca diferența legată de modul de lectură practicat de autor în cele două părți ale cărții, cu timpul autorul transformându-se dintr-un lector pasionat într-un „cititor de meserie”: „Citesc tot mai rar din plăcere, deși continui să nu cunosc plăcere mai mare decât cititul. Cu excepția scrisului. De scris, scriu fără dificultate.” afirmă cel care este cunoscut în literatura română în primul rând prin ceea ce a scris despre cărți în lucrările sale de critică și istorie literară.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

Rubrică realizată de Roxana Neagu, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply