RSS
 

„Românul absolut” Petre Țuțea

06 Oct

La 6 octombrie 1902 se naște Petre Țuțea, eseist, filosof, economist, politician și jurist român. Petre Țuțea a fost supranumit „Socrate al României” datorită preocupărilor filosofice și rolului educativ pe care și l-a asumat prin exemplul personal în orice circumstanțe, chiar și în închisoare.

Din cauza interdicției de a publica și a persecuțiilor de dinainte de 1989, nu a apucat să-și vadă numele pe coperta vreunei cărți în timpul vieții. Ulterior însă, scrierile și interviurile sale au început să fie foarte difuzate. După decembrie 1989, cunoaște o popularitate fulminantă. Primește în garsoniera sa zeci de ziariști, iar în lumea culturală începe să se vorbească despre un nou curent: “țuțismul”. Cărțile i-au fost publicate abia după trecerea în neființă. Talentul prin care s-a remarcat nu a fost însă acela de scriitor, ci de orator.

Astfel, Țuțea rămâne celebru cu o culegere inedită: “321 de vorbe memorabile”. Vă prezentăm câteva titluri ale autorului, pe care le găsiți în colecțiile Sălii de Lectură.

Rubrică întocmită de Monica Ionescu, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply