RSS
 

Să ne amintim de … Panait Istrati

10 Aug

Născut în data de 10 august 1884 (numele lui de naștere fiind Gherasim Istrate), Panait Istrati este cunoscut în lumea întreaga. Vom marca aici cei 136 de ani de la nașterea sa prin evocarea unor aprecieri legate de viața și opera literară a scriitorului brăilean venite din partea altor personalități dar și prin consemnarea unei mărturisiri a scriitorului.
Camil Petrescu spunea despre Istrati ca este „un scriitor al specificului românesc” (G. Dimisianu, 2013) iar pentru cititorul brăilean nimic nu e mai plăcut decât să descopere în rândurile scrise de Istrati locuri și obiceiuri brăilene (a se citi „Neranțula”).

Prietenia cu Romain Rolland influențează mult preocuparea de a scrie. Scriitorul francez, de altfel, îndrăgea ceea ce scria Istrati. Despre „Ciulinii Bărăganului” Rolland scria: „Este magnific. De la un capăt la altul. (Dar începutul este epic). Cel mai plin, cel mai perfect din tot ce ai scris. Măiestrie absolută”. (Ionescu, C. și Cornea, L., 1998)
Istrati spunea despre sine: „În ce măsură mă simt eu scriitor român? Aici sunt de spus lucruri frumoase. Eu mă simt numai scriitor român, dar care în loc să cânte în țara lui, dintr-un fluier ciobănesc, a fost, fără voia lui, obligat să cânte dintr-un instrument internațional. Destinul mi-a smuls din mână fluierul – și m-am pomenit suflând în trâmbiță, pe turnul Eiffel.” (Dumitru E.L., 2015)

Cei ce doresc să studieze opera lui Panait Istrati pot consulta „Panait Istrati. Bibliografia” întocmită de Angela Chiriac, lucrare ce conține publicațiile existente în colecțiile Bibliotecii Județene „Panait Istrati„ Brăila.
Elisaveta Drăghici, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply