RSS
 

Sărbătorile de iarnă la români – expoziție

27 Dec

Sărbătorile de iarnă la români încep odată cu Postul Crăciunului (15 noiembrie) şi ţin până la Sfântul Ioan (7 ian). Este o îmbinare de tradiţii, obiceiuri şi datini – unele venite din perioada precreştină – cu sărbători religioase creştine. Aceste sărbători dau un farmec aparte anotimpului friguros, impregnându-l cu bucurie, veselie, dar şi cu mister şi trăiri spirituale.

Tradițiile și obiceiurile românilor diferă de la o zonă la alta, iar frumusețea lor, unicitatea și ineditul sunt cuvintele potrivite pentru a le descrie. Cele mai multe tradiții și obiceiuri care înconjoară sărbătorile de iarnă se respectă cu strictețe în zonele rurale din Bucovina și Maramureș.

Reperele mai importante sunt: Postul Crăciunului, Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza și Sfântul Ioan. Una dintre cele mai importante tradiții care are loc înaintea Crăciunului, mai precis pe 20 decembrie, este Ignatul sau “tăierea porcului”. Deși numele ei vine de la sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, originile ei sunt mult mai vechi, păgâne. În Moldova, se spune că sacrificiul pentru porc trebuie făcut numai de persoane cărora nu le este mila, pentru că astfel „carnea va fierbe bine”.

În satele din Maramureş, colindătorii pornesc pe uliţe în Ajunul Crăciunului şi sunt răsplătiţi cu nuci, mere, colaci sau bani. Tinerii umblă din casă în casă cu “Steaua” şi cu “Capra”, dar mai consacrat este “Jocul Moşilor”, la originea căruia se crede că au stat ceremoniile cu măşti din nopţile de priveghi, un ritual străvechi de cinstire a morţilor.

În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului se practică “scormonitul în foc”, iar în ziua de Crăciun, femeile mai respectă încă un obicei vechi de sute de ani – dimineaţa, ele pleacă la cimitir, unde dau cu tămâie mormintele, după care se întorc acasă şi scot colacii de la copt.

În Moldova, în special în Bucovina, oamenii fac turte de Crăciun şi le păstrează până la primăvară, când sunt puse între coarnele vitelor atunci când pornesc la arat. Se zice că aceşti colaci trebuie să fie rotunzi precum Soarele şi Luna. Un semn distinctiv, specific Țării Vrancei în perioada sărbătorilor de iarnă, este jocul măștilor de Crăciun și de Anul Nou.

Mai multe informații referitoare la datinile specifice sărbătorilor de iarnă le puteți afla din cărțile prezente în expoziția documentară organizată în cadrul secției Împrumut pentru adulți a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, în perioada 22 decembrie 2021- 13 ianuarie 2022.

Organizator: Iacob Silvia, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply