RSS
 

Școala de vară dunăreană, la final

22 Aug

Povestea noastră cu “Școala de vară dunăreană” s-a încheiat joi, 1 august, printr-o excursie pe Dunăre la bordul vapoarelor “Borcea” și “Ovidiu”. A fost surpriza bibliotecii pentru copiii înscriși în program și pentru coordonatorii atelierelor și cum altfel puteam încheia o asemenea vacanță intensă și creativă. Mulți dintre cei prezenți, și au fost peste 200 de persoane, copleșiți de frumusețea aventurii pe apă ne-au împărtășit câteva dintre impresiile adunate pe parcursul celor 6 săptămâni de Școală de vară.

Un mod creativ și recreativ de a petrece câteva ore din vacanță de vară. Și, cum orice este frumos se termină repede, ne-am dori să țină cât mai mult! Felicitări pentru inițiativă, implicare, dăruire în beneficiul celor mici!

Un proiect bine gândit și executat! Rezultatele se văd în sufletele tuturor pentru dragostea oferită! Sincere felicitări Tinereții! Succes pe mai departe!

Activități diverse și interesante, moderatori iscusiți, creativi și empatici. Bravo!

În total s-au realizat  60 de ateliere în cadrul Școlii de vară dunărene, 90% din acestea având tematică pescărească, însumând peste 700 de ore de activitate, fiecare având o perioadă variabilă de desfășurare. Astfel, unele activități s-au desfășurat pe parcursul unei săptămâni, altele pe parcursul întregului club, atingându-se totalul de 470 de ateliere. În medie, în fiecare zi s-au înregistrat 253 de vizite, cu 16 de participanți per atelier, însumând un total de 7.590 de vizite pe toată perioada clubului. În acest proiect au fost implicați 30 de colegi bibliotecari, 40 de colaboratori externi și 70 de tineri voluntari, care s-au dedicat copiilor și dezvoltării acestora (date extrase din Raportul de evaluare și impact al proiectului, întocmit de Dana Ciutacu, sociolog).

Spre reamintire, mai jos prezentăm un tabel cu atelierele desfășurate și numărul de participanți la fiecare. Toate s-au bucurat de succes, dar unele dintre ele au avut vizite peste așteptări.

Cei mici au participat la diverse ateliere de creativitate, îndemânare, comunicare, menite să le dezvolte aptitudinile. Atelierele cu cea mai mare atracție pentru copii au fost cele de îndemânare, unde au avut posibilitatea să creeze sub îndrumarea și atenta supraveghere a coordonatorilor diverse obiecte, jucării, tablouri, pe care ulterior le-au putut lua acasă.

De asemenea, un mare succes l-a avut atelierul de scriere creativă unde 19 copii și tineri talentați, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, au scris o antologie de texte literare „Legende ascunse în valuri”, publicată la Editura Proilavia în 350 de exemplare.

La fel de interesant pentru tineri a fost atelierul de noduri marinărești în cadrul căruia au învățat să realizeze diverse tipuri de noduri, precum și să utilizeze vesta și colacul de salvare. Adolescenții au fost atrași de atelierul tehnocreativ unde au învățat să construiască 3 bărci de nodaj, dotate cu camere video, menite să facă diverse măsurători precum temperatura sau adâncimea apei, fără a perturba mediul natural/sălbatic din zona Bălții Mici a Brăilei.

În cadrul altor ateliere, copiii au avut posibilitatea să facă diverse vizite în municipiu sau județ, unde au aflat istoria locurilor, personalități, clădiri și fabrici reprezentative pentru zona în care locuiesc. Vizita la Șantierul Naval VARD Brăila le-a dezvăluit copiilor câteva din meseriile celor care lucrează în cadrul acestei unități. La atelierul Vacanță în Ecobază copiii au descoperit frumusețile zonei sălbatice din Balta Mică a Brăilei în urma unei vizite cu bacul în zonă.

Vă amintim că Școala de vară dunăreană a fost finanțată cu fonduri europene POPAM, care au asigurat materialele necesare pentru desfășurarea atelierelor, participarea copiilor fiind gratuită, doar pe baza permisului de bibliotecă. Proiectul a fost finanțat în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată a Zonei Pescărești a jud. Brăila cu suma de 123.576 lei, iar manager de proiect este Corina Ciuraru, șef serviciu în cadrul Bibliotecii. Activitățile au avut ca subiect principal zona pescărească a Brăilei, mediul înconjurător, fauna și flora acestor locuri, precum și tradițiile și obiceiurile de aici. Perioada de implementare continuă până în mai 2020.

Mulțumirile noastre merg către coordonatorii activităților, voluntari și colegii bibliotecari, care prin munca și dăruirea lor le-au oferit copiilor o vacanță de ținut minte toată viața. Încheiem cu vorbele unui părinte încântat de entuziasmul copilului său de câte ori participa la Școala de vară: “este extraordinar ce ați făcut pentru copiii noștri, nu mai știu în țară să fie așa ceva, așteptăm la anul să ne revedem”.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply