RSS
 

SINCLAIR LEWIS – PRIMUL SCRIITOR AMERICAN RĂSPLĂTIT CU PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ

08 Feb

Sinclair Lewis, s-a născut la 7 februarie 1885 în micul oraș Sauk Centre din Minnesota. A fost fiul cel mai mic al medicului orașului. Spre deosebire de cei doi frați mai mari ai săi, el era stângaci, dezordonat, sensibil și slab la sport. Avea, de asemenea, o acnee foarte urâtă și era tachinat fără milă din cauza aspectului său fizic. A avut o copilărie singuratică. Cu toate acestea, a arătat de timpuriu o aptitudine pentru scris și și-a găsit scăparea în jurnale și cărți. A părăsit Sauk Centre la vârsta de 17 ani pentru a urma cursurile Oberlin College timp de un an, după care a fost acceptat la Yale, unde a fost colaborator și redactor la Yale Literary Magazine în care a și publicat primele sale povestiri.

De-a lungul carierei sale a scris douăzeci și trei de romane, numeroase povestiri, articole, piese de teatru și poezii devenind unul dintre primii mari autori satirici americani. De altfel era vestit pentru umorul caustic și necruțător cu care a disecat viața societății în care a trăit.Când avea 13 ani, Sinclair Lewis a fugit de acasă cu speranța de a se înrola în Războiul Hispano-American ca băiat de tobă.

Planurile sale au fost zădărnicite când tatăl său l-a prins în gară și l-a obligat să se întoarcă acasă. În timp ce era student la Yale, Lewis l-a întâlnit pe Jack London, care venise să țină o prelegere despre socialism. Înzestrat pentru a concepe intrigi creative, Lewis i-a vândut lui London paisprezece idei de povestiri scurte în 1910, la prețul de 70 de dolari. Una dintre aceste idei a stat la baza romanului neterminat al lui London, „The Assassination Bureau, Ltd”.

În anii 1920, stilul de scriere al lui Sinclair Lewis a fost considerat revoluționar. Romanul său, Main Street (1920), a fost proiectat să se vândă în 25.000 de exemplare. Romanul s-a vândut însă în 180.000 de exemplare în șase luni și în două milioane în câțiva ani și a îmbogățit familia Lewis.

În 1930, Sinclair Lewis a fost primul american care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură. Premiul i-a fost acordat pentru cele cinci romane remarcabile pe care le-a scris în anii 1920, „Main Street”, „Babbitt”, „Arrowsmith”, „Elmer Gantry„ și „Dodsworth”. În 1926, romanul lui Lewis, „Arrowsmith”, a fost distins cu Premiul Pulitzer; cu toate acestea, Lewis a refuzat premiul spunând că nu este de acord cu concursurile în care un autor este considerat mai bun decât altul. Când a fost întrebat de ce a fost dispus să accepte Premiul Nobel, dar nu și Pulitzer, a afirmat că Nobelul era mult mai puțin comercial și se acorda pe baza meritelor unei cariere și nu a unei singure cărți. Motivația juriului Nobel a fost: “Pentru forța și plasticitatea artei lui descriptive, precum și pentru darul de a crea cu ascuțime și umor personaje reprezentând tipologii noi.

“În ciuda carierei sale lungi și de succes ca mare romancier american, Sinclair Lewis și-a încheiat viața așa cum și-a început-o: singur. A trecut prin două mariaje eșuate iar fiul său, Wells, locotenent în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost ucis în luptele din Franța. Cu o sănătate șubredă, a murit la 10 ianuarie 1951, la Roma, din cauza complicațiilor alcoolismului cu care se luptase cea mai mare parte a vieții sale. Ultimul său roman, „World So Wide”, a fost publicat postum.

Vă recomandăm romanele lui Sinclair Lewis, care sunt disponibile publicului, pentru împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată și în catalogul electronic al bibliotecii:https://toread.bjbraila.ro/opac/search?q=SINCLAIR+LEWIS

Leonard Neculae, redactor

Surse: manoflabook.com; bookstellyouwhy.com;twincities.com.

Foto autor: Creator: Eric Mortenson;

Sursă: Minnesota Historical Society

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply