RSS
 

THOMAS HARRIS – CREATORUL „FENOMENULUI” HANNIBAL LECTER

12 Apr

Considerat cel mai bun autor de thriller psihologic al sfârșitului de secol XX și începutului de secol XXI, Thomas Harris (n.11.04.1940) a scris doar șase romane, dar s-au vândut în peste 50 de milioane de exemplare și au fost traduse în întreaga lume, aducându-i o avere formată din opt cifre.

Creatorul personajului Hannibal Lecter, care apare în patru din cele șase romane, a fost inspirat de un medic al unei închisori din Waco, Texas întâlnit pe vremea când Harris era reporter.,,Tăcerea mieilor” (1988) a fost un mare succes literar (Cu patru premii internaționale majore pentru literatura de profil: Bram Stoker Award, Anthony Award, Grand Prix de Littérature Policière și World Fantasy Award) iar ecranizarea a câștigat cinci Premii Oscar, fiind al treilea film din istorie (alături de „S-a întâmplat într-o noapte”-1934 și „Zbor deasupra unui cuib de cuci”-1975) care câștigă toate cele 5 premii importante: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriță în rol principal și cel mai bun scenariu.

Licențiat în limba engleză, a lucrat ca ziarist pentru „Waco Tribune Herald”, unde avea rubrica despre anchetele și acțiunile poliției (experiență ce i-a folosit mai târziu) și „Associated Press” unde, printre altele, a relatat despre atacul terorist asupra delegației israeliene la Jocurile Olimpice de la Munchen, 1972. Acest atac a fost sursa de inspirație pentru primul său roman, „Duminica neagră”, publicat în 1975, unde este descris un atac terorist arab asupra unui stadion în care se desfășura finala campionatului de fotbal american, Super Bowl.

Foarte retras, bucătar pasionat, un voluntar și susținător al parcurilor naturale și adăposturilor pentru animale, Harris nu își promovează romanele, nu face sesiuni de autografe și a acordat un singur interviu în ultimii 40 de ani. Până și „Tăcerea mieilor” l-a văzut, întâmplător, într-o seară, la peste trei ani de la lansare, oprindu-se la postul care îl difuza pentru că i s-au părut cunoscute dialogurile. După aceea a vrut să-l întâlnească pe Anthony Hopkins, cel care l-a portretizat pe Hannibal Lecter.

Foto: pinterest

Romanele lui Thomas Harris și ecranizările sunt disponibile publicului, pentru împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.

Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată și în catalogul electronic al bibliotecii:https://toread.bjbraila.ro/opac/search?q=Thomas+Harris

Leonard Neculae, redactor

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply