RSS
 

“Trecut-au anii…”

15 Jan

“Trecut-au anii…” expoziția documentară a fost realizată cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale Române.

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850 – d. 15 iunie 1889) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Debutează în 1866 cu poezia ,,La mormântul lui Aron Pumnul” scrisă la moartea profesorului său de limba română. La 25 februarie 1866 debutează în revista ,,Familia”, editată de Iosif Vulcan, cu poezia ,,De-aș avea”. Iosif Vulcan îl convinge să-și schimbe numele în Eminescu, nume adoptat mai târziu și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în „Familia” alte cinci poezii.

Creația literară a lui Mihai Eminescu este una vastă, impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru, încercări beletristice. Receptiv la romantismele europene din secolele XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat.

Opera sa poetică a fost influențată și de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Hegel. “Luceafărul” lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste. În 1948 era ales, post-mortem, membru al Academiei Române.

Printre lucrurile mai puţin cunoscute despre Eminescu se numără şi formula sa originală de salut, dar şi modul cum ştia să le răspundă prietenilor. Cu oricine se întâlnea, Eminescu îl saluta cu „Trăiască naţia!”. Poetul era cunoscut ca fiind un patriot adevărat iar prietenii, când îl zăreau, obişnuiau să i-o ia înainte şi îi spuneau ei «Trăiască naţia!». El răspundea atunci răspicat: «Sus cu dânsa!».

Tot pe 15 ianuarie sărbătorim și Ziua Culturii Naționale, care are loc anual în România cu scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic.

Expoziție realizată de Florentina Petcu, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply