RSS
 

Trupa de teatru AMBITIOSII a seniorilor braileni

05 Jan

De mai bine de un an de zile functioneaza în cadrul Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” Braila, Clubul Seniorilor, o „familie” de aproximativ 20 de membri ce si-a propus sa petreaca împreuna, într-un mod agreabil, convivial, cateva ore saptamânal. Asa se face ca, în fiecare zi de miercuri, la ora 10, sala de festivitati a Bibliotecii gazduieste întâlnirea celor pentru care sufletul nu are vârsta. Si pentru ca dorim sa mai uitam de griji, nu de putine ori mergem la restaurant împreuna sau în excursii prin tara (Piatra Neamt, Sibiu, Brasov etc.), în functie de posibilitatile financiare ale membrilor echipei.

O parte din membrii Clubului seniorilor si coordonatorul lor, Claudiu Braileanu

Una din activitatile de baza ale Clubului seniorilor este trupa de teatru Ambitiosii, o idee care a prins înca din luna mai 2010, când au început repetitiile. Daca initial emotiile îi împiedicau pe „actori” sa-si manifeste pe deplin talentul, orele de exercitiu si vointa extraordinara de care au dat dovada au facut ca personajele carageliene din schitele C.F.R. si Justitie sa prinda viata. Entuziasmul celor care au jucat în fata publicului s-a transmis ulterior si celor care au avut anumite retineri în a se implica în acest proiect. În distributie fac parte Otto Richard Guminschi, Stan Iordache si Claudiu Braileanu, pentru piesa C.F.R. si, respectiv, Guminschi Otto Richard, Munteanu Elena, Ilie Neagu, Viorica Novac, pentru Justitie. Spectacolul este completat cu rostirea plina de aplomb a unor poezii, facuta de doamna Elena Constantinescu. Pâna în luna decembrie 2010, trupa de teatru a iesit în fata publicului la Biblioteca Judeteana Panait Istrati Braila, Biblioteca Judeteana Astra Sibiu, Conferinta Anuala a Asociatiei Nationala a Bibliotecilor Publice din România (Brasov, octombrie a.c.), Penitenciarul pentru Minori si Tineri Tichilesti, Scoala Anton Pann Braila. Si pentru ca se apropie sarbatorile de iarna, ne-am gândit si la bunicutele si bunicii din cele doua camine pentru persoane vârstnice din municipiul Braila, pregatind pentru ei un spectacol în luna decembrie.

Tichilesti

Si ca o încununare a eforturilor noastre, institutia gazda pentru Clubul Seniorilor a câstigat în luna septembrie un proiect finantat de IREX Romania (programul Concursul de Participare Comunitara), prin care sunt achizionate instalatii de sunet si lumini, scena mobila si cortina, astfel încat spectacolele sa se desfasoare cu un plus de profesionalism. Proiectul câstigator s-a numit Teatrul-lectura, modalitate de atragere a publicului în biblioteci si se va desfasura pâna în luna aprilie 2011.

Tichilesti

Iata si impresiile celor direct implicati în activitatile din cadrul Clubului Seniorilor, inclusiv în spectacolele de teatru:

„Clubul Seniorilor, care-si desfasoara activitatea în cadrul Bibliotecii Judetene Panait Istrati Braila, este un loc de întâlnire, care ne face sa socializam, sa petrecem împreuna clipe minunate. Avându-l în frunte pe domnul Claudiu Braileanu, împreuna cu întreg colectivul, suntem ajutati sa îmbatrânim frumos.” (Viorica NOVAC)

La debutul trupei de la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila

„Clubul Seniorilor este o realizare de prestigiu a Bibliotecii brailene, o activitate îndrumata de domnul profesor Claudiu Braileanu, la modul concret si permanent, si un suport moral admirabil pentru cei care frecventeaza cu multa ambitie întâlnirile noastre.” (Lenuta CONSTANTINESCU)

„Clubul Seniorilor este un loc de socializare pentru noi, cei singuri si fara prea multe bucurii. Reusim sa împartasim din experienta acumulata, dar si sa ne mentinem activi, sa acumulam, la rândul nostru, lucruri noi (cursurile de calculator, limba engleza etc.). Trupa de teatru Ambitiosii este o încântare, oriunde merge în turneu.” (Antoneta ADETU)

„Clubul este pentru mine un loc de (re)integrare si socializare, un loc de petrecere, în mod, a timpului, locul unde simti bucuria de a trai.” (Elena TERZIOGLU)

"Justitie" - I.L. Caragiale

„Clubul Seniorilor este un cadru optim de bune relatii cu oameni de buna comportare si credinta. Este, de asemenea, o preocupare de zi cu zi pentru îmbogatirea cunostintelor mele de viata, o buna comportare în colectivitate.” (Vasile SPÂNOCHI)

„Clubul Seniorilor, cât si trupa de teatru Ambitiosii se caracterizeaza prin însusi titlul echipei de actori.

Seniorii îsi desfasoara cu toata seriozitatea si convingerea, într-o atmosfera de adevarata amicitie.

Trupa de teatru depune tot sufletul pentru a reusi sa fie la înaltimea textului de interpretat, mai ales ca initial interpretam schite de I.L. Caragiale.

Avem promisiunea ca Biblioteca Judeteana Panait Istrati Braila o sa fie îmbogatita cu materiale necesare desfasurarii actvitatii teatrale. Asteptam cu sperante realizarea acesteia.” (Richard Otto GUMINSCHI)

"Justitie" - I.L. Caragiale

„Doar printr-o daruire totala si comuna a fiecarui membru al echipei de teatru vom putea realiza ce ne-am propus” (Stan IORDACHE)

Eduard Claudiu BRAILEANU

Coordonatorul Clubului Seniorilor

Sef serviciu Relatii cu publicul

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

 

 
 1. Anca Rapeanu

  January 5, 2011 at 12:11 pm

  Felicitari, Ambitiosilor! La multi ani si la mai multi 🙂

   
 2. Geta Eftimie

  January 5, 2011 at 12:23 pm

  Felicitari. Este nevoie de multa daruire si rabdare pentru a ajunge la ceea ce se vede azi. Ma bucur pentru colegii de la Braila.

   
  • Anca Rapeanu

   January 5, 2011 at 1:06 pm

   Pe cand spectacole cu seniorii galateni?

    
   • Claudiu BRAILEANU

    January 5, 2011 at 1:14 pm

    Mai ales ca dorim sa facem la Braila si in Festival National al Trupelor de Teatru-Lectura din Biblioteci!

     
    • Dorina Bralostiteanu

     January 5, 2011 at 1:48 pm

     Felicitari! Foarte interesanta ideea unui asemenea festival.

      
 3. Mihaela Vlad

  January 7, 2011 at 4:47 pm

  Felicitari pentru rabdarea si entuziasmul puse in acest proiect! Asteptam un material video! 🙂

  Chiar mi-ar face mare placere sa vin intr-o zi de miercuri la Biblioteca, pentru a cunoaste acesti oameni pentru care demonstreaza ca dezvoltarea personala chiar este un proces pe tot parcursul vietii!

   
 4. Rodica Draghici

  January 17, 2011 at 7:11 pm

  Felicitari pentru tot ceea ce ati realizat si succes in viitoarele demersuri. Imi pare rau ca nu am putut frecventa regululat intalnirile de miercuri, dar ma voi stradui in viitor. Este un lucru deosebit sa acorzi timp si interes pentru seniori, draga Claudiu. Daca s-ar mediatiza mai mult poate ar fi si alti seniori interesati de asemenea activitati. Prea putine articole in presa fata de importanta activitatii. Succes pe toate planurile!

   
 5. mihaibuninet2011

  January 31, 2011 at 9:37 pm

  Felicitari ,stiu cit e de greu sa faceti asa ceva ,numai dca vorbim de memorarea replicilor la aceasta virsta si deja e un succes.trebuie in plus sa te sti suprapune personajului si sa poti exprima prin replicile ce le dai diferite caractere.

   
 6. Anca Gheorghiu

  July 5, 2011 at 8:41 am

  Am avut onoarea sa-i vad jucând la Medias. Mi-au ramas la suflet prin caldura si bunatatea lor, dar si prin daruirea de care au dat dovada în piesele pe care le-au jucat sau poeziile pe care le-au spus. Îi asteptam cu drag si altadata.