RSS
 

Un singur Pământ

17 Sep

În perioada 16-27 septembrie 2020, Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila, organizează expoziția documentară “ Un singur Pământ”, pentru a marca Ziua Internațională pentru Conservarea Stratului de Ozon.Ozonul este un gaz ușor albăstrui, cu miros înțepător, alcătuit din molecule triatomice de oxigen. Ozonul stratosferic reprezintă învelișul protector al Pământului și este situat la o altitudine între 15 și 40 km, având rolul de a reține radiațiile ultraviolete biologic nocive din lumina solară.

O dată cu accelerarea dezvoltării industriale, stratul de ozon a început să se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la nivel terestru, gaze care, ajunse în atmosferă produc dereglări semnificative în stratul de ozon.Ziua de 16 septembrie a fost declarată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Ziua Internațională a Stratului de Ozon, în memoria zilei de 16 septembrie 1987, zi în care a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind interzicerea substanțelor ce diminuează stratul de ozon.

Anul acesta, sărbătorim 33 de ani de când guvernele, oamenii de știință și industria au lucrat împreună pentru a elimina 99% din toate substanțele care epuizează ozonul. Datorită Protocolului de la Montreal, stratul de ozon se vindecă și se așteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980 până la mijlocul secolului. În sprijinul protocolului, amendamentul Kigali, care a intrat în vigoare în 2019, va acționa pentru reducerea hidrofluorocarbonilor (HFC), a gazelor cu efect de seră cu potențial puternic de încălzire climatică și dăunătoare mediului.

Sloganul zilei, „Ozonul pentru viață”, ne amintește nu doar că ozonul este crucial pentru viața pe Pământ, ci și că trebuie să continuăm să protejăm stratul de ozon pentru generațiile viitoare.

Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply