RSS
 

Viața pe o altă planetă – Marțianul

11 May

Se poate supraviețui pe o planetă ostilă, având la dispoziție resurse limitate? Cât timp? În ce condiții? Acestea par a fi întrebările la care încearcă să răspundă scriitorul Andrew Taylor „Andy” Weir în cartea sa de debut „Marțianul” („The Martian”). Volumul a fost ecranizat în anul 2015 de Ridley Scott, în rolul principal fiind distribuit actorul Matt Damon.

Vă invităm să citiți cartea și să vizionați filmul pentru a vedea până unde a mers ingeniozitatea regizorilor și scenariștilor, mai ales că pentru publicarea volumului autorul s-a documentat riguros și a folosit termeni de specialitate și planuri posibile la nivel statistic.

Andy Weir a crescut citind operele lui Arthur C. Clarke și Isaac Asimov. A lucrat ca programator pentru mai multe companii și până să cunoască succesul cu cartea „Marțianul” a publicat literatură SF pe website-ul său, dar și în variantă tipărită.

Lupta pentru supraviețuire pe planeta Marte începe pentru Mark Watney când rămâne singur, după o furtună de nisip. Lipsa oxigenului în atmosferă, a hranei și disperarea de a trăi singur, pe un tărâm ostil, îl determină pe astronaut să treacă prin aventura vieții lui atunci când decide să cultive mâncare pe solul de pe Marte.

În cele din urmă Mark reușește să le arate pământenilor că trăiește, iar nevoia ca el să revină pe Terra îi face pe cei de la NASA să pună în practică un plan nebunesc.

Cartea surprinde pas cu pas transformarea eroului din primul moment în care pune piciorul pe Marte și până când se mobilizează pentru a se reîntoarce pe Pământ.

Volumul scris de Andy Weir și DVD-ul, disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila se regăsesc în catalogul electronic – https://toread.bjbraila.ro/opac și vor putea fi împrumutate când se va relua activitatea cu publicul. 

Vă reamintim că Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila continuă tradiția, oferind servicii noi, exclusiv online. Pentru că ne dorim să vă aducem în atenție informații corecte, vă propunem o listă de resurse electronice atât în limba română, cât și în engleză, destinate copiilor, tinerilor și adulților: https://www.bjbraila.ro/informatideacasa/

Teodora Soare

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply