Despre adolescenţi și tinerii adulţi se știe că sunt mari consumatori de informaţie și amatori de socializare în mediul online. Care sunt activitățile lor preferate în online? Multe studii spun că pe primul loc se află navigarea pe reţelele de socializare, vizionează filme, ascultă muzică și podcast-uri, citesc blog-uri și forum-uri. Au și emisiuni TV preferate: de divertisment, seriale-telenovele, sportive şi talk-show-uri cu vedete.
În comparație cu aceste activități, timpul dedicat lecturii este din păcate foarte restrâns. Totuși, bibliotecile rămân primele pe listă în momentul în care aceștia trebuie să-și procure cărți pentru școală sau facultate, pentru a se instrui sau pentru a se destinde.
Pornind de la premisa că tinerii ştiu cel mai bine ceea ce este interesant şi util pentru ei într-o bibliotecă, Rubrica “Vocea Tinerilor” își propune să descopere ce le place, sau ce nu le place la Biblioteca “Panait Istrati”. Din păcate, pandemia ne-a îngrădit organizarea cluburilor și activităților cu care erau obișnuiți brăilenii la bibliotecă, multe dintre evenimente reluându-se doar atunci când restricțiile impuse se vor relaxa. Și pentru că în 2021, aniversăm 140 de ani de la înființare, tinerii ne-au transmis câteva gânduri bune și felicitări, alături de opiniile lor pe care încercăm să le valorificăm cât mai bine.
Mai jos puteți citi câteva testimoniale:
“Studiez la Sala de Lectură și pot spune ca fondul de carte este valoros și diversificat. Spațiile bibliotecii sunt primitoate, moderne, mari și aerisite, iar personalul este amabil și competent. Vă urez mult spor și performanță în toate obiectivele! La mulți ani și gânduri bune vă transmit la aniversarea celor 140 de ani de la inființarea bibliotecii! ” – ne spune Oana Stănilă, studentă.“Sunt multe aspecte pozitive legate de bibliotecă, aș aminti de faptul că aici găsesc un mediu primitor și cele mai noi cărți de literatură. În schimb, nu îmi place că nu se mai fac atelierele cu care eram obișnuită înainte de pandemie și că nu pot intra la raft să răsfoiesc în voie ce-mi doresc. La 140 de ani de existență, am speranța că biblioteca va ține pasul cu schimbările aduse de generațiile viitoare!” – ne spune Ionica Ștefan, elevă la Liceul Tehnologic “Edmond Nicolau”, Brăila.“Vin la bibliotecă de la 12 ani, am citit cărți din domenii variate, multe dintre ele la recomandarea doamnelor care lucrează aici. Pot spune că modul meu de gândire a fost influențat de ceea ce am citit, de asemenea, îmi place să verific de acasă în secțiunea online dacă biblioteca are disponibilă o carte sau nu. Acum, la împlinirea celor 140 de ani vă urez multe aniversări frumoase!” – ne spune Ana Maria Șocariceanu, clasa a XI-a la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”.“Consider că automatizarea bibliotecii în ceea ce privește împrumutul și returnarea cărților este foarte eficientă, iar catalogul online vine mult în ajutorul elevilor pentru că ne putem informa de acasă în legătură cu cărțile disponibile. Mi-ar plăcea să aveți mai multe exemplare la cărțile cele mai căutate, iar cei care le citesc să nu le mai deterioreze. Dacă timpul mi-ar permite aș veni mai des, deja sora mea de trei ani este înscrisă la Ludotecă. Felicitări, faceți o treabă minunată!” – ne spune Bianca Ioana Costache, cls a XI-a la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”.“La mulți ani pentru aniversarea celor 140 de ani, asta înseamnă că Biblioteca va rămâne în istorie. Deși pandemia a forțat digitalizarea, îmi place să cred că pe viitor voi putea să aleg de la raft orice carte doresc și pe care s-o răsfoiesc în liniște aici” – ne spune Maria Băjan, elevă la Liceul Tehnologic “Edmond Nicolau”, Brăila.