RSS
 

Webliografii

Biblioteca Judeteana Panait Istrati din Braila ofera publicului un nou serviciu de informare – webliografia.

Timp de trei luni, începând de azi, acest serviciu se va afla în faza de testare.

Ce este webliografia?

În acceptiune foarte larga webliografia este o lista ordonata de hiperlegaturi care fac trimitere la anumite surse de informatii disponibile prin intermediul retelei Internet. Analogia cu bibliografia clasica este relevanta. În timp ce bibliografia reprezinta o lista de titluri de carti si articole din publicatii periodice tratând o anumita tema, webliografia este o colectie de link-uri catre site-uri si documente disponibile pe web care trateaza un subiect comun.

Ce nu este webliografia?

Asa cum bibliografia nu este lucrarea la baza careia a stat, tot astfel webliografia nu este si nici nu poate fi niciuna din urmatoarele (lista ramâne deschisa): referat, compunere, dizertatie, lucrare de licenta, teza de doctorat etc. Parafrazând o parabola biblica, webliografia nu este pestele pe care omul îl prinde pentru mâncare, ci însasi unealta cu care poate prinde acest peste.

Cui foloseste webliografia?

Oricui. Orice persoana care nu are timpul si rabdarea sa caute ore în sir pe internet informatia care-o intereseaza poate apela la un specialist în stiinta informarii pentru a-i realiza o webliografie.

De ce, totusi, webliografia?

Ca urmare a dezvotarii fara precedent a tehnologiei informatiei s-a ajuns în zilele noastre la situatia în care oricine poate scrie si publica orice-i trece prin minte despre orice subiect. În aceasta situatie se pune problema calitatii informatiilor gasite pe internet. Aici intervine rolul specialistului în stiinta informarii care, prin mijloace specifice, identifica sursele de informare cu grad credibilitate scazut, separându-le de cele credibile. Metodele prin care se realizeaza acesta sortare au în vedere autorul (o informatie emisa de o institutie sau de catre o persoana recunoscuta ca specialist în domeniul sau de activitate va avea un grad de credibilitate superior unei informatii emise de o persoana fara notorietate sau care semneaza sub anonimat), prestigiul publicatiei on-line care a pus la dispozitia publicului informatia (recenzia unei lucrari de specialitate publicata de editia on-line a unei prestigioase reviste vs recenzia aceleiasi lucrari publicata pe un blog personal al unei persoane particulare) si, nu în ultimul rând, actualitatea informatiei existente pe internet.

Care sunt limitele specialistului în stiinta informarii?

Specialistul în stiinta informarii are rolul de a va ajuta sa va orientati în hatisul informatiilor de pe internet. În niciun caz nu va va spune ce informatie este adevarata dincolo de orice dubiu; mai mult, acesta nici macar nu este specialist în domeniul care va interseaza pe dumneavoastra. Gânditi-va la el mai degraba ca la un ghid turistic: va poate arata unde este muzeul de arta, va poate duce la cele mai bune restaurante din oras dar numai dumneavoastra hotarâti daca va place un anumit tablou sau un anumit fel de mâncare.

Cum pot solicita o webliografie?

Pentru a solicita o webliografie este de ajuns sa completati în câmpul comentarii, tema webliografiei pe care o doriti, nivelul studiilor pe care le urmati sau le-ati absolvit si scopul pentru care doriti sa vi se realizeze o webliografie (studiu, lucrari stiintifice, informare, recreere etc). Aceste date sunt necesare pentru ca bibliotecarul/specialistul în stiinta informarii care realizeaza webliografia sa-si poata face o idee cât mai exacta asupra nevoilor dumneavoastra de informare. Puteti adauga si alte date daca considerati necesar. Odata trimisa cererea, veti primi raspuns în maximum 5 zile lucratoare.

Leave a Reply