RSS
 

Workshop – Program gratuit “Eu, tu, noi și cancerul”

23 Sep

Consiliul Județean Brăila și Biblioteca Județeană „Panait Istrati” în parteneriat cu psihologii Raluca Panait și Aura Udrea, alături de Liana Chiriță – persoană de sprijin organizează pe 10 octombrie un Workshop introductiv al Programului gratuit “Eu, tu, noi și cancerul”.

Proiectul oferă ocazia bolnavilor de cancer de a se integra într-o comunitate unită de aceeași preocupare – “omul și resursele sale nenumărate”, de a descoperi un mediu de siguranță în care să poată fi ei înșiși, de a descoperi impactul emoțiilor asupra omului, asupra stării de sănătate, de a cunoaște povești diferite și totuși asemănătoare, experiențe personale, de a explora tehnici de autocunoaștere, de a afla efectele miraculoase ale relaxării și detașării și de a face primii pași în transformarea propriei vieți.

Workshopul este gratuit, se va desfășura la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila, din Piața Poligon nr. 4, sâmbătă, 10 octombrie 2015, între orele 10.00 – 14.00.

afis grup suport

“Împreună cu invitații speciali, printre care – Gabriel Salman, Mihaela Ștef, Loredana Latiș, Cami Mihaiu, Monica Bunaciu – inaugurăm Programul «Eu, tu, noi și cancerul» care presupune crearea de grupuri suport pentru persoanele diagnosticate cu cancer, respectiv de grupuri suport pentru membrii familiilor acestora. Vă așteptăm pe toți cei care căutați dincolo de cancer, pe acele persoane diagnosticate cu cancer și familiile acestora, pe voi, cei ce ați încetat a căuta, pe voi, care stați în îndoială, pe cei ce doriți să descoperiți puteri nebănuite, pe voi, care vreți să profitați la maxim de timpul vostru, de voi și de cei dragi, pe voi, cei care vreți să transformați totul în șansă”, este mesajul psihologului Raluca Panait.

Sprijin pentru cei aflați în nevoie

Cei interesați să participe la acest program vor fi sprijiniți de oameni cu pregătire profesională remarcabilă, dar și de persoane aflate în aceeași situație. Raluca Panait este psiholog și trainer cu formare în psihoterapie sistemică, management și resurse umane, NLP, coaching, dezvoltare personală, hipnoză, comunicare, facilitare metoda ”Călătoria” – Brandon Bays, sub îndrumarea unor specialiști și traineri extraordinari printre care – Adina Karner, Diana Ciubotaru, Frank Pucelik, Steve G. Jones, Bebe Mihăescu, Ada Moruzzi, Kevin Millett, Loredana Latiș, Eugen Popa, Tudor Borza, Edwin Yager, Andy Szekely etc.

“Sunt om în primul rând, un om printre oameni, o ființă umană în continuă dezvoltare. În propria mea călătorie doresc să descopăr mereu: pe mine, pe ceilalți, ceea ce este în interiorul și în exteriorul ființelor umane. Consider că dacă, până și în deșert o sămânță poate rodi și deveni plantă atunci oriunde se poate naște viață. Cred în potențialul uman de a depăși orice, de a găsi soluții. Cred în capacitatea omului de a face ceea ce își dorește, atâta timp cât își dorește și crede în el, în scopul lui, când crede că poate. Dacă uneori am ajuns la o răscruce de drumuri sau într-o fundătură a fost momentul ideal să iau o pauză, să fac altfel, să o iau de la început, să transform. Sunt ca un alchimist; iau orice învățătură și experiență din propriile căutări și ale celorlalți, le combin și le transform pentru a crea noi orizonturi. Sunt femeie, soție, mamă, fiică, psiholog, pur și simplu sunt și lista rămâne deschisă pentru că oricând se găsesc noi răspunsuri”, susține psihologul Raluca Panait.

Lecție de viață

Liana are 50 de ani și a fost diagnosticată, la începutul anului 2014, cu o formă foarte agresivă de cancer. “După operație am făcut două tratamente cu chimioterapie care nu au dat rezultate. Medicii păreau să nu mai aibă soluții. Toate informațiile pe care le adunam îmi argumentau că viața urma să se sfârșească în câteva luni. A fost mult, a fost greu. Mi-a fost frică, mi-a fost rău de la tratamente, mi-a fost greu să-mi pun masca în societate și să duc boala cu decență. Familia, prietenii, colegii m-au ajutat, m-au susținut, m-au ridicat când am căzut, m-au vizitat și au făcut, fiecare după putere, așa încât să depășesc totul.  Au suferit odată cu mine,  au plâns, s-au rugat și au sperat… . Și… a fost și Dumnezeu cu mine, și nu numai El. Sunt bine și pentru că am avut-o lângă mine și pe Raluca – cu care am răscolit în sufletul meu căutând traume îngropate, persoane neiertate, sentimente de vinovăție adunate în diverse situații, complexe, frustrări, emoții puternice și resentimente care au săpat în organismul meu, slăbindu-l  și făcând să se cuibărească în mine, în timp, una câte una, celulele degenerate ale cancerului. Îmi amintesc modul simplist de exprimare al omului de rând, care spunea aceste lucruri în câteva vorbe: «necazurile te îmbolnăvesc» sau «cancerul e boala trupului și a sufletului». Abia acum am văzut cât de adevărat este. Uneori încrederea în mine, în tot, era nu mai multă decât a lui Toma, dar nu m-am lăsat. Am fost un robot, chiar și atunci când mă așezam în pat și am învățat tehnici de relaxare, de separare față de tot ce e nociv. Aveam sufletul ca o magazie de fiare ruginite așezate de-a valma și am intrat acolo și am făcut curățenie. Am învățat despre puterea iertării, cum să iert și cum să mă iert. Am intrat cu ochii minții în tumoră și am spart fiecare celulă canceroasă ca pe baloane. Mi-am văzut interiorul corpului și am spălat ce era murdar în el. După toate astea, medicii mi-au spus că sunt sănătoasă. Acum muncesc la fel ca înainte și pot să privesc în viitor. Mai am multe de făcut, pentru că sufletul este ca o casă, în care curățenia trebuie întreținută. Am simțit nevoia acută să vă împărtășesc din experiența mea, pentru că vreau din tot sufletul ca toți oamenii care trec acum prin aceleași experiențe ca și mine să depășească boala mai relaxați, mai ușor, mai repede, mai bine”, spune Liana.

Alături de Raluca Panait în acest demers este și Aura Udrea, psiholog cu vastă și variată experiență în descoperirea și valorizarea umană, specialistă în comunicare, psihoterapie adleriană, problematica abuzului, neglijării și exploatării umane, managementul traumei, medierea conflictului. Este o persoană focalizată pe motivarea și susținerea celorlalți care evidențiază resursele din fiecare, mereu atentă la orice ar putea da indicii în descoperirea de soluții.

“Sunt aici să te însoțesc în propria ta dezvoltare. Tu ești expert în viața ta și orice faci te reprezintă și este adevărul tău. Important este să te exprimi, să-ți conștientizezi alegerile, scopul spre care te îndrepți și astfel să descoperi ceea ce cauți”, susține Aura Udrea.

O mână întinsă

Dorești noi variante să parcurgi acest capitol al vieții tale? Îți pui întrebări și vrei să găsești un punct de sprijin să răstorni situația? Vrei să creezi o nouă stare de echilibru și armonie cu tine și cu cei dragi? Ai ajuns la capătul puterilor și vrei să depășești limite și să descoperi noi resurse? Te bulversează diagnosticul de “cancer” și vrei să afli cea mai bună cale prin care să te susții pe tine și pe celălalt? Vrei să dai valoare aspectelor ce contează cu adevărat în viața ta? Dorești să te bucuri “aici” și “acum”? Cum ar fi să conștientizezi că ești mai puternic decât crezi? Cum ar fi să transformi totul pentru a evolua? Omul poate descoperi noi valori sau poate ceda în situații limită sau când le percepe ca fiind limită. Persoanele diagnosticate cu cancer și familiile acestora trec prin perioade ce le destabilizează întreg universul. Toate preocupările, toate resursele știute până atunci se orientează spre un singur scop: să facă față situației. Încep să pună sub semnul întrebării tot ceea ce a fost până în acel moment. Cancerul ajunge să fie subiectul principal, iar oamenii caută soluții într-un labirint, se pierd pe ei înșiși, își epuizează energiile în această confruntare. Tocmai de aceea este esențial să găsească puncte de sprijin, resurse știute sau neștiute încă, noi valori, să-și găsească noul echilibru în această nouă realitate. Oricum ar fi, totul se transformă. E mult, e provocator, pentru fiecare este altfel și se poate. Este o călătorie bogată în experiențe, în care descoperi cu încredere că “tu poți”. Cei interesați să participe la Workshop-ul introductiv al Programului gratuit “Eu, tu, noi și cancerul” se pot înscrie la numerele de telefon: 0741.173.471, 0743.046.460, 0726.293.357.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply