RSS
 

Zilele Bibliotecii – Pasi mici, dar siguri (7 decembrie 2010)

10 Dec

Aceasta perioada festiva din an, consacrata sarbatoririi Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” Braila a debutat cu o întâlnire a bibliotecarilor din bibliotecile publice din judet. Aceste instruiri sunt periodice si au ca principal scop informarea bibliotecarilor din judet, prezentarea de noutati, gasirea de solutii pentru unele din probleme cu care se confrunta.

Violeta Eftimie, în calitate de metodist, a pregatit o serie de sfaturi pentru bibliotecari. Se stie ca e din ce în ce mai greu pentru biblioteci sa aiba o activitate fara amenintari. Ma refer la amenintarile care vin din parte celor care calca tot mai rar pragul acestor institutii, din partea autoritatilor locale care sacrifica din ce în ce mai des acest serviciu catre comunitate, din partea crizei economice care apasa greu pe umerii bibliotecarului si multe altele.

Violeta Eftime (metodist) si Dragos Neagu (director)

Violeta Eftimie a oferit si solutii, care, cu putina bunavointa, stau la îndemâna fiecarui bibliotecar: el trebuie sa paraseasca mai des spatiul în care îsi desfasoara activitatea cu preponderenta si sa fie mai vizibil si util pentru comunitatea pe care o deserveste. El trebuie sa colaboreze cu toate celelalte institutii pilon dintr-o comunitate rurala, sa realizeze parteneriate care sa îl faca puternic si sa devina o voce convingatoare daca alaturi de el va reusi sa atraga persoane influente din localitate. În final, ea a solicitat chiar un plan pe care fiecare bibliotecar sa-l propuna în care sa arate cum poate atrage de partea lui sustinatori din comunitate cu care sa poata realiza o serie de proiecte viitoare.

Interventia mea a fost legata de BIBLIONET. La început am intrat în acest proiect fara sa fiu convinsa, pentru ca nici nu aveam cum, totul era la început si nimic avea cum sa ma faca sa stiu ce va urma. Mai ales ca fac parte din persoanele care se bazeaza pe fapte, nu vorbe. Însa acum, dupa doi ani de derulare a proiectului, simtind cum bibliotecile integrate deja cresc si devin mai puternice, am tot mai multa energie ca sa vorbesc despre BIBLIONET cu mare încredere. Acum cred ca pot sa explic despre ce se poate face concret legat de problemele bibliotecilor si bibliotecarilor din mediul rural. Însa iesirea din impas nu se face decât cu efortul fiecaruia dintre noi, nu va veni de la sine. Nu promit ceva imaginar, ci vorbesc despre lucruri reale, care se întâmpla deja în biblioteci. Mai mult decât atât, nici macar nu mai vorbesc, ci le las pe bibliotecarele din BIBLIONET sa povesteasca despre experienta acumulata. Pentru fiecare este greu sa-si dea seama din interior ce pasi grozavi a facut, dar pentru mine, care le urmaresc evolutia, îmi dau seama cât de mult s-au schimbat în bine în cei doi ani care au trecut.

Simt ca au încredere mai mare în ele, se simt mai pregatite, au devenit mai utile si desi muncesc mai mult sau se simt înca destul de vulnerabile în fata avalansei tehnologice care a venit peste ele, stiu ca au învins. Este mult mai greu pentru ele, pentru ca mediul rural este un mediu dur, colturos, greu de abordat, însa satisfactiile sunt mult mai mari când reusesti sa aduci putina lumina, recunostinta primita este mult mai mare.

Am tras în sinea mea urmatoarea concluzie: cred ca secretul „dezghetului” nostru, al celor din biblioteci, se va întâmpla când vom învata sa comunicam. Atunci vom „capta” mesajele (cititi dorintele) celorlalti catre noi si vom sti si noi sa le spunem ce putem sa facem pentru ei.

Dragos Neagu, directorul Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” Braila, a vorbit despre ANBPR si despre Centrul de formare profesionala si cursurile acreditate care se vor desfasura prin intermediul lui. Pregatirea profesionala, desi este prevazuta prin lege, nu prea se realizeaza si, din pacate, acest lucru se simte în calitatea serviciilor catre public.

În partea a doua a zilei am asistat la o prezentare „pe viu” a proiectului „Teatrul-lectura, modalitate de atragere a publicului catre Biblioteca”, coordonator Claudiu Braileanu. Trupa de amatori a Clubului Seniorilor a sustinut doua scenete si am ascultat câteva poezii. Seniorii au încântat bibliotecarii cu talentul lor actoricesc si cu costumele alese atât de inspirat.

Imagine din sceneta "Justitie" - I.L. Caragiale

Viorica Novac, o actrita care si-a luat rolul foarte în serios

Elena Munteanu, Ilie Neagu, Viorica Novac, Otto Richard Guminschi , Claudiu Braileanu

Imagine din sceneta "C.F.R." - I.L. Caragiale

Otto Richard Guminschi

Claudiu Braileanu, Viorica Novac, Otto Richard Guminschi, Stan Iordache

Spre final am ramas doar noi cei din Biblioteca Judeteana si m-am bucurat de acest moment atât de rar în care ne putem strânge toti. Ne desfasuram activitatea în mai multe locuri, cu mai multe programe de lucru, iar de adunat ne propunem s-o facem mai des, însa reusim rar.

Directorul Dragos Neagu a vorbit din nou despre ANBPR, pentru ca desi asociatia se misca, are multe proiecte în lucru, ea înca nu este destul de vizibila pentru toti membrii ei, deci mai este mult de lucru în acest sens. Finantarea primita prin programul BIBLIONET, componenta de dezvoltare a capacitatii organizationale, a contat foarte mult si deja au început sa se schimbe multe. Asa cum am precizat si mai sus, una din principalele schimbari a fost preluarea de catre asociatie a sensibilei probleme a instruirii profesionale.

Prezentarea planurilor noii cladiri a Bibliotecii Judetene

A fost de datoria mea sa prezint membrilor filialei ce am reusit sa facem în anul 2010 în cadrul filialei Braila a ANBPR. Sunt sigura ca din an în an voi reusi sa raportez mult mai multe realizari importante, pentru ca eu cred cu tarie ca vom deveni mai puternici.

Ziua s-a încheiat asa cum mi-am dorit, adica la un pahar de sampanie si un piscot asortat la el, oferit de ANBPR – filiala Braila,pentru ca a mai trecut un an, un an greu pentru colegii mei si poate în acest fel, sfârsindu-l optimist, urmatorul va veni cu vesti mai bune, pentru noi toti.

Corina Ciuraru

Sef  serviciu Automatizare

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

 

 
  1. coman mihaela

    January 19, 2011 at 10:12 am

    FELICITARI PENTRU TOT CE FAC ACESTI DOMNI SI DOAMNE (conteaza foarte mult comunicarea de la o varsta).
    LE DORESC MULTA SANATATE .