RSS
 

Ziua Europei

09 May

Ziua de 9 mai a devenit, în prezent, un simbol european (Ziua Europei) care, alături de drapel, imn, moneda unică (euro) și motto, identifica unitatea politica a Uniunii Europene de astazi.

9 mai a fost aleasa ca Ziua Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se ca punctul de pornire al constructiei Europei a fost declaratia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Frantei, a propus Germaniei, dar si altor state europene sa puna “bazele concrete ale unei federatii europene indispensabile pentru mentinerea pacii”.

Robert Schuman avea să prezinte proiectul de reconciliere post-conflict dintre Franța si Germania ce prevedea plasarea producției de cărbune și oțel, care constituia, la vremea respectiva, baza intregii puteri militare, sub responsabilitatea unei autoritati supreme comune, independente in cadrul unei organizatii deschise participarii altor state europene. Incepand cu anul 1950, tarile europene incep sa se uneasca, din puct de vedere economic si politic in cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, propunandu-si sa asigure o pace durabila. Din anul 1993, CEE devine UE (Uniunea Europeana).

Ziua Europei este o ocazie de a organiza activități si festivități menite să aducă Europa mai aproape de cetățenii sai și să alăture natiunile europene.
Ziua de 9 mai este marcată la Biblioteca Județeană “Panait Istrati’ Brăila printr-o expoziție documentară, “Ziua Europei – sărbătoarea păcii și unității în Europa”, în cadrul Secției de Imprumut pentru Adulți.

Expoziția este realizată de Sorin Neagu, bibliotecar și este deschisă publicului în perioada 9 – 20 mai 2019.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply