RSS
 

Ziua Forțelor Armate Române – expoziție

25 Oct

Ziua Forțelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară ziua de 25 octombrie. Devenită simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost în slujba ei.

După 23 august 1944, România a avut o contribuție substanțială la eforturile de război ale Națiunilor Unite. Armata română trebuia să contribuie la efortul de război al aliaților cu peste 12 divizii de infanterie, conform articolului 1 al Convenției de Armistițiu (semnată la 12/13 septembrie 1944), dar aceste forțe au crescut constant în pofida dificultăților întâmpinate în cooperarea militară româno-sovietică.

Ofensiva pentru eliberarea părții de nord-vest a României, începută la 9 octombrie 1944, a fost inclusă în operațiunea ofensivă „Debrețin”, planificată și condusă de Înaltul Comandament Sovietic, obiectivele acesteia fiind atinse în data de 25 octombrie 1944 când au fost eliberate localitățile Carei și Satu Mare. Semnificația victoriei este dată de eliberarea teritoriului național ocupat temporar în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Deși victorioși pe câmpul de luptă, ostașii Armatei Române aveau să suporte consecințele unui proces de transformare bazat pe realitățile postbelice. Supraviețuitorii au fost mult timp ostracizați și marginalizați, în mod deosebit cei situați în afara granițelor României, pentru vina de a fi luptat pentru apărarea teritoriului național.

Astfel, la 25 octombrie, România sărbătorește Ziua Armatei ca simbol al păstrării independenței și suveranității naționale. Momentul este unul de evocare a faptelor de arme ale înaintașilor în locuri precum Posada, Rovine, Podul Înalt, Războieni, Călugăreni, Plevna, Smârdan, Mărăști, Mărășești sau Oituz.

Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila marchează acest eveniment prin organizarea unei expoziții foto-documentare intitulată Ziua Armatei Române: Eroism și Sacrificiu. Expoziția a fost realizată de Doina Lalu, bibliotecar și se află la parterul Secției Împrumut carte pentru Adulți, putând fi vizitată în perioada 25 octombrie – 16 noiembrie a.c.

Vă așteptăm cu drag!

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply