RSS
 

Ziua mondială a sindromului Down

21 Mar

Anual, la 21 martie, se sărbătorește Ziua mondială a sindromului Down, marcată pentru prima dată în România începând din 2012. Evenimentul atrage atenția publicului asupra problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom și se subliniază importanța educației și a unei îngrijiri medicale corespunzătoare. Sprijinul din partea comunității facilitează integrarea lor în societate, aceștia putând obține o calitate optimă a vieții, precum și atingerea potențialului personal.

În acest context Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila desfășoară încă din vara anului 2017 proiectul educațional ”Construim împreună”, dedicat copiilor cu sindrom Down. Alături de aceștia participă la întâlnirile lunare și copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist. Cu sprijinul echipei de proiect se dorește implicarea copiilor în activități de dezvoltare şi recuperare fizică şi psihică. Voluntarii bibliotecii împreună cu elevi de la Școala Gimnazială “Anton Pann” socializează, se joacă și realizează împreună cu copiii speciali diverse activități creative – educative, care intensifică procesul de dezvoltare a abilităţilor de limbaj şi a celor de învăţare. Ludoterapia (terapia prin joc) este una dintre cele mai eficiente metode de reabilitare a copiilor cu nevoi speciale și ne bucurăm că biblioteca pune la dispoziția acestora un spațiu prietenos și oameni dornici să ajute.

Din echipa proiectului fac parte: Bolovan Cici – directorul Școlii “Anton Pann”, Ciupală Corina- prof. la aceeași școală, Botez Ștefania – reprezentantul Asociaţiei Down Botez Vlad Sergiu Brăila, Ene Adriana – președinte SOS Autism Brăila, Enache Veronica – prof. itinerant la Centru școlar de educație incluzivă Brăila, preotul Victor Țugui de la Parohia “Sf. Arhangheli” și Camelia Aurelia Cherciu, inițiator și coordonator proiect – din partea instituției gazdă.

Laura Caplea

 
 

Leave a Reply